Faptul ca orice copil tuseste nu este niciun secret. De multe ori aceasta nu este grava. Insa sunt situatii cand tusea trebuie monitorizata.
Ca sa intelegem mai exact care sunt cauzele ce provoaca tusea si cum se trateaza ea, trebuie sa stim exact ce este tusea.
In principiu, este un reflez al organismului, care curata caile respiratorii superioare. Poate sa apara datorita unei infectii pulmonare sau inhalarii obiectelor straine.
Nu este neaparat de speriat ca un copil mai tuseste din cand in cand. Insa daca persista, sau vine la pachet cu secretii ce prezinta urme de sange atunci trebuie consultat urgent un medic.
Cauzele tusei sunt nenumarate, insa printre cele mai intalnite amintim: infectiile, alergiile nazale, corpurile straine, ticuri motorii benigne, reespiratia suieratoare si reflexul gastroesofagian.
Toate acestea pot persista pana la patru saptamani, de aceea mai este numita si cronica. Fata de tusea cronica, tusea acuta este mult mai scurta si are doar 2 cauze, precum infectii ale cailor respiratorii superioare si anghina.
Insa si tusea cronica include mai multi factori
Cel mai sigur ar fi ca sa contactati medicul, pentru a pune un diagnostic corect si a da tratamentul necesar. Daca situatiile de mai jos sunt rpezente si la copilul vostru, atunci mergeti imediat cu el la un control.
Totusi, daca simtiti ca nu este grav puteti intai sa incercati sa mergeti la farmacie si sa cumparati medicamente care se pot elibera fara prescriptie medicala. Insa tineti cont de sfatul farmacistei.
Tineti cont ca multe medicamente antitusive au efecte secundare, precum iritabilitatea si ametelile.
Medicamentele folosite destul de des pentru tratarea tusei sunt expectorantele, care pot subtia mucusul din bronhii si il elimina mai usor.
Revenind la primul punct, cel mai indicat ar fi ca la mai multe episoade de tuse continua sa mergeti la medic pentru a afla cauzele si a va prescrie tratamentul necesar.