26 de solutii ca sa iti adormi copilul imediat. De ce trebuie sa eviti contactul vizual cu el

Publicat: 30 ian. 2017, 11:58 Autor: Echipa Ciao.ro Parenting
26 de solutii ca sa iti adormi copilul imediat. De ce trebuie sa eviti contactul vizual cu el

Una din problemele cele mai mari ale proaspetelor mamici o reprezinta somnul copilului. Daca micutul este agitat si nu vrea sa doarma, ziua devine din ce in ce mai obositoare si pentru parinte. Iti prezentam cateva trucuri la care trebuie sa apelezi ca sa iti adormi copilul imediat:

1. Evita contactul vizual cu el. Contactul direct printr-o privire mai lunga sau clipit des iti va agita copilul si somnul ii va fugi. Cand vrei sa il pui la somn sau sa il calmezi sa adoarma la loc in caz ca s-a trezit, evita sa te priveasca in ochi ca sa nu devina energic.

2. Baia de seara. Daca vrei sa iti adormi copilul imediat dupa baie, foloseste apa calduta si spala-l incet cu un prosopel moale pe tot corpul. Renunta la jucariile zgomotoase care ar putea sa il agite si inlocuieste aceasta activitate de seara cu ceva mai lent, placut si relaxant, care pana si pe tine ar putea sa te adoarma!

3. Dormitul impreuna. Studiile arata ca bebelusii care dorm langa parintii lor capata, pe parcurs, mai multa incredere in sine si scapa de anxietate. Cercetatorii sustin ca e bine sa dormi cu copilul tau chiar si la pranz (daca se poate), dar nu cu el in pat, ci intr-un patut sau cosulet, langa tine.

4. Hranitul in somn. Daca bebelusul tau obisnuieste sa se trezeasca in timpul nopti flamand, hranitul in somn ar putea sa te ajute. Robert Bucknam, specialist in cresterea copiilor, sustine ca e cel mai bine ca in cazul copiilor care mananca des noaptea un parinte sa ii hraneasca. Chiar inainte ca tu sa te culci, ia bibieronul si hraneste copilul in timp ce doarme ca sa ii umpli stomacelul si sa ii prelungesti somnul. Specialistul sustine ca nu sunt probleme de inecare deoarece micutul isi va da seama, chiar si dormind, de ce se intampla.

5. Goleste-i patutul. Pastreaza suprafata de dormit cat se poate de goala, fara jucarii, perne sau paturi ca sa eviti inecarea sau sufocarea pe timp de noapte a micutului tau. In plus, cu cat are mai multe distractii colorate in jur, cu atat adoarme mai greu. Daca te temi ca s-ar putea sa ii fie frig, il poti culca intr-un sac de dormit pentru copii.

6. Parfum. Daca bebelusul tau are peste 6 luni si vrei sa il adormi mai repede, pune pe o batistuta sau prosopel cateva picaturi de ulei de levantica, pe care sa il pui apoi aproape de patutul lui. Mirosul il va relaxa si ii va ‘chema’ somnul. Daca are sub 6 luni sau au pielea/mirosul sensibil/a, spala totul cu detergent fara parfum pentru ca noaptea sa nu fie iritat de la miros si somnul sa ii dispara.

7. Refluxul gastro-esofagian este o boala de care pot suferi multi bebelusi si le cauzeaza probleme cu somnul. Este cauzata de o defectiune a muschiului care leaga esofagul de stomac si asa apar durerile care sunt cauzate de acidul gastric care atinge esofagul. Printre semnele prevestitoare se afla: colicii sau varcoleala asemanatoare, senzatia de sufocare, scuipatul, hranitul etc. Daca bebelusul dvs. are aceste simptome si nu poate sa doarma, mergeti la un medic imediat.

8. Contactul fizic. Dupa ce micutul a adormit si il puneti in patut, e bine sa il mai mangaiati cateva minute usor pe burtica, maini, picioare si cap. Specialistii sustin ca aceasta metoda ii calmeaza si le face somnul mai lin.

9. Ora ideala de somn. Specialistii sustin ca bebelusii sub un an trebuie sa doarma de la ora 18.30-19.00. Acest orar variaza in functie de cat timp petreceti cu micutul de cand veniti de la munca. Specialistii sustin ca daca un bebelus se culca devreme nu se trezeste devreme, ci chiar se trezeste mai tarziu daca doarme mult si bine.

10. Pijamalele. Evita materialele sintetice care ar putea sa il transpire si sa il irite. Cel mai bine ar fi sa ii cumperi pijamale din bumbac care sa nu ii fie largi, ci aproape fixe.

11. Temperatura optima. Academia Americana de Pediatrie sustine ca temperatura ideala in camera in care doarme copilul tau este de 18-22 de grade pentru a preveni sindromul mortii subite a bebelusului (SIDS la americani).

12. Fa intuneric in camera. Fie ca e vorba de somnul de noapte sau de pranz, evita orice sursa de lumina in camera copilului. Foloseste draperii in timpul somnului de pranz pentru a face diferenta intre timpul de somn si cel de joaca. Astfel il vei educa si culca fara probleme.

13. Masajul. Cercetatorii de la Universitatea Touch Research Institute din Miami sustine ca micutii care sunt masati inainte de somn cate 15 minute adorm mai repede decat cei care asculta povesti. Asa ca, ia un ulei pentru bebelusi si treci la un masaj scurt, cu miscari usoare si presiune moderata.

14. Pui de somn. Sa nu crezi ca bebelusul tau nu o sa doarma in timpul noptii daca mai trage cate un pui de somn cand e obosit. Gresit! Aceste atipiri, fie si pentru 30 de minute, sunt importante pentru cresterea fizica si mentala a copilului tau. Lasa-l sa doarma cand e obosit pentru ca iti va dormi si noaptea.

15. Scutecele umede sunt deranjante noaptea. Daca doarme cu scutecul ud si nu are o iritatie, nu o trezi ca sa i-l schimbi. Daca a avut parte de un scaun, schimba scutecul imediat. Scutecele super-absorbante si crema pentru protejarea pielii de iritatii vor tine bebelusul comfortabil si dormind pe timpul noptii.

16. Suzetele foarte moi sunt indicate inainte de somn deoarece il calmeaza pe micut si il ajuta sa adoarma. Chiar pot ajuta la prevenirea mortii in cazul bebelusilor de pana intr-un an. In momentul in care doarme dus, scoate-i suzeta din gura ca sa nu se trezeasca el plangand in cazul in care ii cade noaptea la vreo miscare a capului.

17. Fa orice crezi ca il poate adormi in cazul in care s-a trezit peste noapte. De la plimbat prin casa, la leganat pe picioare sau pe scaun, incearca orice iti trece prin cap.

18. Rutina. Obisnuieste-ti bebelusul sa aiba acelasi program de somn in fiecare seara. Alege un ritual si o ora si respecta-le in fiecare zi ca el sa stie cand trebuie sa doarma.

19. Infasarea bebelusului. Daca vrei sa iti ajuti nou-nascutul sa doarma linistit si bine, ia o patura de bumbac si infaseaza-l bine de tot incat sa imiti mediul in care a stat 9 luni. Pe masura ce creste, renunta la acest obicei.

20. Citeste-i o poveste noaptea. Nu conteaza ca e pentru copii sau pentru adulti pentru ca oricum nu intelege de la o varsta frageda, dar cititul pe o voce linistitoare calmeaza si relaxeaza bebelusul.

21. Fii atenta la semnele de oboseala! Unii bebelusi arunca semnale pentru ca parintii sa ii bage la somn: fie se freaca la ochi, fie casca, fie devin plangaciosi. Daca nu il bagi imediat la somn, o sa devina iritat si va fi mai greu sa il adormi dupa ce face o criza de tipat. Nu ignora semnele de oboseala ale copilului tau!

22. Vocea ta conteaza! De cand vine pe lume, bebelusul tau este familiarizat cu vocea ta. Asa ca, daca vrei sa adoarma repede si sa aiba un somn lin, calmeaza-l pe un ton calm, linistit si placut!

23. Evita linistea. Bebelusii sunt obisnuiti cu zgomotul de care au avut parte in cele 9 luni de stat in burtica, fie ca venea de la inima, de la stomac sau chiar vocea ta, cand ii vorbeai. Multi bebelusi nu pot sa doarma daca nu aud ceva pe fundal asa ca lasa-i muzica relaxanta sau macar un ventilator pornit pe care sa il auda si sa il calmeze.

24. Imbratiseaza si pupa-ti copilul inainte de somn. Acest lucru il va face sa se simta iubit si in siguranta, permitandu-i un somn lung si profund.

25. Canta-i chiar daca nu ai voce. Cercetatorii sustin ca in momentul in care bebelusul sau copilul aude muzica venind din gura mamei, chiar daca nu e Rihanna sau Beyonce, se linisteste si il cuprinde o stare de relaxare care il poate duce pe taramul somnului.

26. Daca micutul tau a adormit, nu mai face galagie multa si bucura-te de liniste!

Sursa: parenting.com

Publicat: 30 ian. 2017, 11:58 Autor: Echipa Ciao.ro Parenting
Pe aceeași temă