Rețeta de zacuscă de vinete este una dintre cele mai populare rețete românești. Ea poate fi făcută cu ardei copți, cu ciuperci, cu morcovi și în alte multe moduri savuroase. Iată cele mai delicioase rețete de zacuscă de vinete
Chiar dacă poți găsi o mulțime de sortimente de zacuscă de vinete în magazine, cu siguranță zacusca făcută în casă este preferata multor români, fiind un preparat tradițional ce ne amintește de copilărie.
Zacusca de ciuperci și vinete este una dintre cele mai populare rețete de aperitive, savurată mai ales în perioadele de post.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se coc vinetele și ardeii capia pe o tablă încinsă sau la cuptor. Legumele se curăță şi se lasă să se scurgă. Apoi, se curăță ceapa şi se taie, după care se pune la călit în uleiul încins, până capătă o culoare aurie.
Vinetele se toacă, ardeii se taie cubuleţe şi ciupercile se taie feliuţe subţiri. Apoi acestea se adaugă peste ceapa călită, se pune pasta de roșii și se condimentează cu sare, piper și foi de dafin după gust. Toată compoziția se lasă la fiert la foc mic timp de două ore. Zacusca se amestecă din când în când, ca să nu se lipească de fundul vasului. La final, se pune în borcanele sterilizate în prealabil.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se pun la copt vinetele, ardeii si gogoșarii. Se curaţa apoi de pieliţa arsa, de seminţe si filamente si vinetele se lasa la scurs. Apoi, toate se toaca la cuţit. Se pune ceapă tocată mărunt la călit, în ulei. După ce s-a înmuiat puțin, se adaugă legumele coapte și tăiate. Se adaugă sucul de roșii, foile de dafin și piperul. Se lasă la fiert în jur de 50 de minute până scade bine și, în acest moment, se potrivește de sare și se adaugă zahărul. Se pune fierbinte în borcane, se așază capacele și se întorc cu gură în jos, lăsându-le să se răcească .
Zacusca cu vinete și morcov este o variantă specială și foarte gustoasă, mai ales datorită dulceții dată de morcov
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spală toate legumele și se curăță, morcovii se fierb de jumătate în apă cu sare apoi se toacă în robot sau mașină de tocat, vinețele se coc și se lasă la scurs apoi se toacă.
Într-o oală se pune 500 ml ulei și ceapă tocată, în altă restul de ulei și gogoșarii și se lasă să se calească. Se răstoarnă apoi o compoziție peste cealaltă, se adaugă bulionul, morcovii și vinetele și se lasă să fiarbă 2 ore la foc mic. Zacusca se condimentează după gust, se pun foi de dafin apoi se toarnă în borcane sterilizate.
Încearcă și: Reteta zacusca de peste. Este cea mai gustoasa
Ingrediente:
Mod de preparare:
Punem vinetele la copt pe aragaz sau în cuptor. Între timp, curățăm ceapa și o tocam curățăm morcovii și îi dăm pe răzătoare. Ardeii îi coacem, îi curățăm și îi lăsăm la scurs, apoi îi tocăm mărunt și pe ei.
Punem uleiul la încins și călim ceapa până își schimbă culoarea. Adăugăm morcovii și îi călim și pe aceștia, amestecându-i cu ceapa. Tocăm mărunt vinetele scurse bine și le adăugăm peste ingredientele de pe foc. Amestecăm bine
Apoi, adăugăm ardei copți, presărăm condimente și sare, adăugăm și foile de dafin și omogenizăm bine totul.
Lăsăm zacusca de vinete și ardei copți pe foc aproximativ 40 de minute, după care adăugăm pasta de roșii, potrivim de sare și condimente și dăm vasul la cuptor pentru 20-30 de minute, timp în care uleiul se va ridica la suprafață. Stingem focul, umplem borcanele, sterilizate în prealabil, cu zacuscă fierbinte.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se pune ceapa tocată morunt la călit în ulei. Tăiem ardeii felii şi-i adăugăm peste ceapă. Curăţăm vinetele de coajă, le tăiem felii şi le punem peste ardei când aceştia se înmoaie. Lăsăm şi vinetele să se înmoaie apoi trecem totul prin maşina de tocat carne sau prin blender. Punem amestecul rezultat înapoi in cratita adăugam sucul de roşii şi lăsăm să fiarbă până se ridică ulei deasupra. Când este gata, punem zacusca în borcane.
Poftă bună!