Vremea se schimba radical! Meteorologii avertizează: Vor fi diferențe uriașe de temperatură!

Publicat: 10 Feb. 2021, 13:47 Arhiva
Vremea se schimba radical! Meteorologii avertizează: Vor fi diferențe uriașe de temperatură!

Zilele calde de primăvară de săptămâna aceasta se vor transforma într-o iarnă veritabilă spre sfârșitul săptămânii! Dacă astăzi, la București maxima ajunge până la 15-16 grade, în weekend, maximele vor fi negative!  

Răcirea accentuată va începe în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie), astfel că, până în 17 februarie vor fi temperaturi maxime de -4…-2 grade și minime de aproximativ -15 grade, nopțile devenind geroase.

„Ajungem la contraste termice surprinzătoare pe parcursul chiar a câteva ore. Este vorba despre un efect al circulației aerului de la nivelul Polului Nord, din zona Arctică, în atmosfera joasă și înaltă s-a perturbat această circulație care  menținea aerul rece în Arctica. Astfel, aerul rece poate pătrunde mai ușor spre sud, iar pe măsură ce aerul cald dinspre sud a pătruns în Arctica avem și acolo temperaturi mai mari, cu efect asupra menținerii gheții la un nivel mult mai scăzut pentru această perioadă a anului.

Toate au perturbat mersul obișnuit al tipurilor de circulație dinspre vest spre est și variațiile de la nord la sud. Și în America de Nord, și în Siberia avem această pătrundere de aer foarte rece. Sunt perturbații în schimbul de căldură între Arctica și zona tropicală”, a explicat climatologul Roxana Bojariu la Digi24.

Semnal de alarmă tras de specialști!

„Va trebui să fim atenți, mai ales că acest efort de adaptare bruscă poate avea efect asupra sistemului imunitar. Imunitatea poate scădea în aceste etape de tranziție și va trebui să luăm măsuri mai ales în contextul pandemiei”, a adăugat climatologul.

Cod galben în mai multe zone din România

Până pe 11 februarie, la ora 12, este cod galben de precipitații însemnate cantitativ în mai multe zone ale țării.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 09 februarie, ora 18:00 – 11 februarie, ora 12:00
Fenomene vizate: cantități însemnate de apă;

      În Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ, astfel că pe tot parcursul intervalului menționat se vor acumula cantități de apă de 25…30 l/mp, iar pe arii restrânse 40…60 l/mp. Ploile vor favoriza topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă.

      NotăVa ploua pe arii extinse și în jumătatea de vest a teritoriului, unde izolat se vor cumula 15…25 l/mp. Din după-amiaza zilei de joi (11 februarie) și în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, iar vântul se va intensifica în toate regiunile, viscolind temporar zăpada. Vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece, geroasă mai ales în timpul nopților.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Sursa foto: Pexels.com
Publicat: 10 Feb. 2021, 13:47 Arhiva
Pe aceeași temă