Noi avertizări meteo de vreme rea și de caniculă în România

Publicat: 29 iun. 2021, 10:58 Autor: Elena Arhiva
Noi avertizări meteo de vreme rea și de caniculă în România

Meteorologii au emis, din nou, un cod galben de instabilitate atmosferică pentru zona Moldovei și o parte din Dobrogea, dar și un cod portocaliu de caniculă, valabil în mai multe județe din vestul țării. De asemenea, o mare parte din țară se află sub cod galben de disconfort termic.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 29 iunie, ora 12:00 – 29 iunie, ora 22:00
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali, precum și în cea mai mare parte a Moldovei, în nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și, mai ales după-amiaza, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp.

Notă: Manifestări de instabilitate atmosferică vor mai fi pe alocuri și în restul teritoriului.

ACTUALIZARE AVERTIZARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Fenomene vizate: disconfort termic accentuat și caniculă
Interval de valabilitate: 29 iunie, ora 12:00 – 30 iunie, ora 22:00
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului și sudul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 21 de grade.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat
Interval de valabilitate: 29 și 30 iunie
Zone afectate: Crișana, Banat și sud-vestul Olteniei

În cursul zilelor de marți și miercuri (29 și 30 iunie), în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 de grade.

Notă: Joi (1 iulie), în estul și sudul teritoriului disconfortul termic se va menține ridicat, dar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a țării și se va menține accentuată până la sfârșitul săptămânii.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 29 iun. 2021, 10:58 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă