Fenomene meteo extreme în România! Vijelii puternice şi grindină în jumătate de ţară! Ce zone sunt afectate

Publicat: 10 iun. 2024, 13:36 Autor: Hermina Hagianu News
Fenomene meteo extreme în România! Vijelii puternice şi grindină în jumătate de ţară! Ce zone sunt afectate

Meteorologii au emis noi alerte de caniculă și furtuni. În nordul țării vor fi ploi cu tunete și fulgere, în timp ce în sud va fi vreme caniculară.

COD GALBEN de instabilitate atmosferică, valabil pe 10 iunie, în intervalul 10:00-23:00

În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55-65 km/h), vijelii, căderi de grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15-25 l/mp şi izolat de peste 30-40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi spre seară şi în prima parte a nopţii, local, în sudul Olteniei, în sudul şi estul Munteniei, precum şi în sudul Moldovei.

COD GALBEN de caniculă, valabil de pe 10 iunie, ora 10:00, până pe 11 iunie, ora 10.00

În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a Moldovei, nordul Olteniei şi al Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Banatului şi pe litoral se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 şi 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unităţi. Totodată, pe alocuri nopţile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând şi depăşind uşor 20 de grade.

COD PORTOCALIU de caniculă, din 10 iunie, ora 10:00, până pe 11 iunie, la 10:00

În intervalul menţionat, în sud-estul Olteniei, sudul şi estul Munteniei şi în partea continentală a Dobrogei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezealã (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

COD GALBEN de caniculă, valabil din 11 iunie, ora 10.00, până pe 12 iunie, la 10:00

În intervalul menţionat în centrul Moldovei şi nordul Olteniei şi pe litoral se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 şi 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unităţi. Totodatã, pe alocuri nopţile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând şi depăşind uşor 20 de grade.

Temperaturile se vor menţine ridicate şi pe parcursul zilei de miercuri în regiunile sudice şi sud-estice.

COD PORTOCALIU de caniculă, din 11 iunie, ora 10:00, până pe 12 iunie, ora 10:00.

În intervalul menţionat în cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei şi în sudul Moldovei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezealã (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Publicat: 10 iun. 2024, 13:36 Autor: Hermina Hagianu News
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă
×