Vineri 13. Superstiţii legate de ziua de vineri 13, care îți vor da fiori. Ce înseamnă triskaidekafobia

Publicat: 13 Nov. 2020, 10:19 Life
Vineri 13. Superstiţii legate de ziua de vineri 13, care îți vor da fiori. Ce înseamnă triskaidekafobia

13 este o zi de mare încărcătură, iar dacă este și vineri, superstițiile nu se mai termină. Însă, superstiția ce planează asupra zilei de vineri, 13, este reprezentată, de fapt, de o combinaţie a două frici distincte. Teama inexplicabilă de zilele de vineri și frica de numărul 13.  Medicii spun că această frica se numește triskaidekafobie.

Cu toate acestea, pentru cei superstițioși, ziua de vineri 13 este o zi în care predomină ghinionul. Astfel aceștia se feresc să facă lucruri importante. Cercetărorii ne liniștesc și spun că teama nu este îndreptăţită.

De unde a apărut superstiția ”Vineri 13 – zi cu ghinion”

Potrivit Wikipedia superstiția zilei de vineri 13 își are originea în arestarea majorității cavalerilor templieri (inclusiv Marele Maestru) la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, pe data de vineri 13 octombrie 1307. Există însă voci care susţin că superstiţia legată de această zi vine din cultura americană. Se pare că europenii – cel puţin românii, spaniolii şi grecii – se tem de marţi 13, când spun că sunt 3 ceasuri rele.

Marţi îşi trage numele de la zeul războiului, Marte. De aici, probabilitatea ca în această zi să se întâmple ceva rău. Despre vineri, în schimb, se spune că aceasta ar fi fost ziua în care Adam şi Eva ar fi muşcat din fructul interzis.

Cea mai cunoscută personalitate îngrozită de această zi a fost preşedintele american Franklin D. Roosevelt. Acesta care nu a călătorit niciodată într-o astfel de zi.

Un alt preşedinte al SUA, Woodrow Wilson, a spus că numărul său norocos este 13. Însă, într-o zi de vineri 13 a suferit un infarct şi a fost la un pas de moarte, în timp ce se afla într-o vizită în Franţa.

Numerologii spun că 13 ar aduce ghinion pentru că se află în umbra lui 12. Acesta este văzut ca numărul perfect, pentru că sunt 12 luni ale anului, 12 semne zodiacale, 12 zei ai Olimpului şi tot atâţia apostoli ai lui Iisus.

Superstiții legate de ziua de vineri, 13

Dacă un copil să naşte într-o zi de vineri 13, nu va avea noroc niciodată. Un om născut într-o zi de vineri 13 întâmpină greutăți. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion. Însă, o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.

Un copil născut într-o zi de vineri 13 nu va avea noroc decât după ce toţi cei care îi ştiu adevărata dată vor păstra secretul. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier șaşiu.

Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil. Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.

Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de vineri 13, atunci persoana în cauză va fi urmărită de ghinioane.

Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii. Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav. Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu.

 

Sursa foto:

Publicat: 13 Nov. 2020, 10:19 Life
Pe aceeași temă