Vine urgia! Cod portocaliu și cod galben de ploi și vijelii în mare parte din țară!

Publicat: 27 mai 2021, 12:06 Autor: Elena Arhiva
Vine urgia! Cod portocaliu și cod galben de ploi și vijelii în mare parte din țară!

Meteorologii au emis noi alerte de ploi torențiale cu grindină. 18 județe intră sub avertizare Cod portocaliu de ploi abundente. 

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Interval de valabilitate: 27 mai, ora 12:00 – 29 mai, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și Orientali, în Oltenia și local în Muntenia, Transilvania și nordul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp.

Notă: Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ – COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 27 mai, ora 16:00 – 28 mai, ora 21:00
Fenomene vizate: ploi abundente
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Botoșani, precum și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Alba și Bacău, vor fi perioade cu ploi abundente și în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…70 l/mp. La altitudini de peste 2000 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din troienele de 70…90 cm, încă existente pe crestele Carpaților Meridionali.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Sursa foto: ANM, Arhiva Ciao

Publicat: 27 mai 2021, 12:06 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă