Vicepreședintele societății ATI: ”Cifrele pe care le avem sunt surprinzător de bune, raportat la situația reală a unei țări care a acordat cea mai mică atenție sănătății”

Publicat: 23 sept. 2020, 08:20 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Vicepreședintele societății ATI – Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă – Dorel Săndesc, susține faptul că cifrele sunt destul de bune, având în vedere faptul că țara noastră are o finanțare slabă a sistemului de sănătate.

„Trebuie să nuanțăm puțin aceste cifre. Vorbiți de mortalitatea medie pe ultimele două săptămâni raportată la numărul de cetățeni, aceasta este cifra la care suntem în top, dar vin din urmă și alte țări în care crește numărul de cazuri. Această situație trebuie relativizată la mortalitatea globală, la cifrele întregii epidemii, la care România nu stă atât de rău.

La nivel mondial, conform statisticilor de astăzi, mortalitatea raportată la numărul de cetățeni, România este undeva pe locul 32, iar în Europa suntem pe locul 17, cu o mortalitate la un milion de cetățeni de 234, având în față, cu mortalități mai mari, țări precum Elveția – 237, Irlanda, Olanda, cu peste 300, Franța, cu 480, Suedia, cu 580, Italia, cu 591, Marea Britanie cu 615, Spania cu 661”, a declarat oficialul la Digi24.

Vicepreședintele societății ATI: ”Dacă calculăm mortalitatea la numărul de cazuri, avem o surpriză”

De asemenea, Dorel Săndesc susține faptul că România se încadrează pe o poziție mai joasă față de celelalte state din Uniunea Europeană, când vine vorba despre rata mortalității în această situație.

„Într-adevăr, pe anumite perioade putem trage această concluzie, dar să ne imaginăm ce valori au avut Eveția, Italia, Franța în alte perioade. Trebuie să ponderăm aceste cifre la situația globală.

Dacă calculăm mortalitatea la numărul de cazuri, avem o surpriză: România din nou este pe o poziție similară la nivel mondial, cu o mortalitate de 3,92%. În fața noastră sunt țări cu mortalități mult mai mari. Europa, în general, are 4,82%, UE are 5,76%, Suedia – 6,65%, Franța – 6,84%, UK – 10,48, Italia – 11,93%.

Este totuși îngrijorător. Nu vreau să spun decât că, până acum, cifrele pe care le avem sunt surprinzător de bune, raportat la situația reală a unei țări care a acordat cea mai mică atenție sănătății din toată Uniunea Europeană, lucru obiectivat prin procentul din PIB alocat sănătății. Totuși, se reușește să se obțină aceste cifre. Și dacă ne gândim că mortalitatea raportată la numărul de cazuri pozitive este destul de mică, trebuie să ne gândim și la faptul că numărul de teste este mai mic decât cel din alte țări”, a mai spus vicepreședintele.

Publicat: 23 sept. 2020, 08:20 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă