Valeriu Gheorghiţă a declarat că numărul persoanelor care se programează pentru vaccinarea cu AstraZeneca este mai mare decât numărul celor care renunţă. Totodată, coordonatorul campaniei a explicat ce nu ar trebui să facă persoanele care își doresc să primească acest ser.
Numărul persoanelor care se programează pentru vaccinarea cu AstraZeneca este mai mare decît al celor care renunţă, a declarat vineri la Digi24 colonelul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Gheorghiţă a spus că în ultimele 24 de ore au renunţat 12.500 de persoane, dar s-au programat 14.000 de persoane. În total circa 80.000 de persoane au renunţat la inocularea cu vaccinul produs de AstraZeneca.
”Există îndoială, un grad de neîncredere faţă de siguranţa acestui vaccin”, a spus Gheorghiţă.
După ce pe internet circulă recomandări pentru administrarea de anticoagulante, coordonatorul campaniei a spus că, dimpotrivă, nu este recomandată administrarea unui anticoagulant, preventiv, înaintea vaccinării cu AstraZeneca.
Colonelul spune că în lume au fost 13 cazuri de tromboză venoasă şi că nu pot poate fi făcută o legătură cu administrarea vaccinului. El a recomandat, totuşi, ca oamenii să fie atenţi la o eventuală durere de cap care persistă, la 4 – 14 zile de la vaccinare şi a recomandat, într-un astfel de caz, apelarea la serviciile medicale. Valeriu Gheorghiţă a spus că se lucrează la o platformă prin care persoanele vaccinate pot raporta dacă au avut sau nu reacţii adverse, după ce a remarcat o subraportare.
Cercetătorii care lucrează pentru a descoperi când şi cum a apărut virusul pentru prima dată în China au calculat că prima infectare la om a avut loc cel mai devreme în octombrie 2019. Totodată, studiul indică faptul că virusul a apărut în provincia Hubei din China şi nu în altă parte, susţin cercetătorii.
„Studiul nostru a fost conceput pentru a răspunde la întrebarea cât timp ar fi putut circula SARS-CoV-2 în China înainte de a fi descoperit.
Pentru a răspunde la această întrebare, am combinat trei informaţii importante: o înţelegere detaliată a modului în care SARS-CoV-2 s-a răspândit în Wuhan înainte de blocare, diversitatea genetică a virusului în China şi rapoarte despre primele cazuri de COVID-19 în China. Prin combinarea acestor probe, am putut stabili că mijlocul lunii octombrie 2019 a fost data limită la care SARS-CoV-2 a început să circule în provincia Hubei”, a declarat Joel Wertheim, profesor asociat în Divizia de Boli Infecţioase şi Sănătate Publică Globală de la Universitatea din California.
Se pare că, dovezile strânse până în acest moment indică faptul că virusul nu ar fi putut circula înainte, au spus cercetătorii. Au existat rapoarte din Italia şi din alte ţări europene care demonstrează că virusul ar fi infectat oameni acolo înainte de octombrie. Studiul de joi arată însă că doar puţine persoane au fost infectate între octombrie şi decembrie, a mai spus Worobey, potrivit mediafax.ro
„Sunt destul de sceptic cu privire la afirmaţiile că virusul a existat în afara Chinei la acea vreme”, a afirmat Joel Wertheim.
Sursă foto: Arhivă Ciao