Unde va fi înmormântat Ion Iliescu. Așa arată locul de veci al fostului președinte al României.
Ion Iliescu, fostul președinte al României, are 94 de ani şi a ales locul în care va fi înmormântat. Este vorba despre un cimitir din București cunoscut atât pentru istoria sa, cât și pentru personalitățile comuniste care au fost înhumate aici de-a lungul vremii.
Fostul președinte al României va fi îngropat într-un cimitir creștin ortodox alături de familia sa, mai exact în Cimitirul Sfânta Vineri din București, acolo unde are un cavou din marmură neagră realizat acum ceva timp.
Mai mult, acum câțiva ani aici a fost îngropată și Maria Șerbănescu, cumnata lui Ion Iliescu și sora soției fostului președinte, Nina Iliescu, scrie mediaflux.ro.
Ion Iliescu a cerut ca locul unde este scris numele său și al soției de pe cruce să fie acoperit cu o altă placă de marmură pentru a sta ascuns. Timp de mai mulți ani acesta era acoperit doar cu o folie de plastic care era dată de multă lume jos, destul de frecvent, motiv pentru care fostul președinte a luat această decizie pentru a nu mai atrage atenția asupra locului de veci din acest cimitir.
Locul unde se află astăzi Cimitirul Sfânta Vineri a aparținut familiei Golescu-Grant, mari boieri cu merite în modernizarea României și mai ales filantropi.
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a vorbit cu ocazia împlinirii vârstei de 94 de ani, în podcastul fostului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, despre cum primește ironiile de pe internet cu privire la vârsta sa înaintată:
„Ca o paranteză, știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima sau că am fost văzut la bancă, pentru un credit pe 30 de ani, etc. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor, adică sunt inteligente. Lumea nu începe cu noi și cu siguranță nici nu se termină cu noi. Valabil pentru orice muritor”, a mai spus acesta.
Ion Iliescu a spus că este deranjat de termenul de „lider al comunismului reciclat în România postdecembristă”.
„Demersurile făcute pentru integrarea în UE și NATO sunt nu doar calea cea mai bună pentru a răspunde celor care m-au privit malițios ca pe un lider al comunismului reciclat în România postdecembristă; ele sunt cea mai bună dovadă a faptului că România de astăzi se sprijină pe aspirațiile pe care eu le-am avut pentru ea în primii ani după Revoluție.
În decembrie 1989 nu am crezut că egalitatea și libertatea sunt de dreapta sau de stânga; ci dincolo de ele. Așa a fost posibilă democratizarea României. Retorica electorală a ultimilor ani le confiscă: fiecare partid în dreptul lui are pretenția că el și numai el poate institui justiția socială sau fraternitatea.
Îmi displace faptul că oferta electorală pretinde acest tip de exclusivitate astăzi, pentru că ceea ce lipsește de multe ori e dialogul dintre idei și ideologii”, mai spune Ion Iliescu în interviu.
foto: arhiva ciao.ro