Unde poți vedea slujba de Înviere, la TV. Programul Trinitas și al celorlalte televiziuni

Publicat: 18 apr. 2020, 16:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Unde poți vedea slujba de Înviere, la TV. Programul Trinitas și al celorlalte televiziuni

Anul acesta, Slujba de Înviere se va ține în condiții speciale. Mai exact, credincioșii nu vor avea voie să meargă la biserici, dar pot urmări slujba la televizor sau la radio. Mai multe posturi vor transmite în direct slujba care se va ține la Catedrala Patriarhală din București.

Slujba de Inviere, urmărită de acasă

Pandemia de coronavirus care a curpins întreaga planetă a dat peste cap viața normală a oamenilor. Cu atât mai dureroasă este această situație, cu cât în această perioadă va fi și Paștele. Credincioșii nu au avut cum să meargă la nicio slujbă în Săptămâna Mare și nu vor putea fi prezenți la biserică nici în Noaptea de Înviere.

Preoții vor ține Slujba de Înviere în toate bisericile, însă fără participarea enoriașilor. Totuși, cei care vor să păstreze tradiția o pot face de la distanță. Trinitas TV și Radio Trinitas vor transmite în direct slujba de la Catedrala Patriarhală din București. Patriarhia Română le-a transmis credincioșilor să respecte regulile impuse de autorități. ”Vom cânta împreună Hristos a Înviat, din case sau de pe balcoane”, a fost mesajul trimis de reprezentanții Bisericii Orodoxe Române.

De asemenea, și TVR va transmite în direct slujba pe care o va ține Patriarhul Daniel, începând cu ora 23:45. Credincioșii au la dispoziție mai multe variante pentru a urmări Slujba de Înviere. Toate televiziunile mari, Pro TV, Antena 1 și Digi 24, vor avea transmisiune directă cu acest eveniment. Slujba poate fi urmărită și online, de cei care doresc să facă acest lucru și dispun de mijloacele necesare.

Cum luăm lumină în Noaptea de Înviere

Un alt aspect care îi nemulțumește pe credincioși este acela că nu vor putea lua din biserică Lumina Sfântă, așa cum fac în fiecare an, în Noaptea de Înviere. Patriarhia Română a anunțat că vor fi trimiși voluntari ai Bisericii care vor împărți lumină. Totuși, trebuie respectate anumite reguli: se va păstra distanța între oameni și nu se vor forma grupuri mai mari de 3 persoane.

Lumina Sfântă ajunge sâmbătă în București, pe Aeroportul Otopeni. Cei care o vor prelua vor respecta de asemenea mai multe măsuri de precauție. Vor fi nevoiți să poarte mănuși și mască și vor menține distanța de cel puțin doi metri unul față de celălalt. Încă din anul 2009, Sfânta Lumină a ajuns în România de la Ierusalim, în fiecare an, înainte de Înviere.

În Sâmbăta Mare, între orele 12:30 și 14:30, când se ține Vecernia Mare, deasupra Mormântului Sfânt se aprinde un foc care vine din cer. Lăcașul sfânt este verificat de polițiști înainte de slujbă, pentru a risipi orice urmă de îndoială, cum că cineva ar minți în legătură cu felul în care se ia Sfânta Lumină. Patriarhul Ierusalimului este cel care intră în Mormântul Sfânt. Și el este verificat înainte de polițiști, de față cu mai mulți martori, care aparțin de diferite religii.

Patriarhul intră singur în Mormântul Sfânt și se așează în genunchi. Lumina ajunge în încăpere printr-o cupolă, care se află deasupra Capelei Mormântului și vata presărată acolo se va aprinde. Patriarhul o va lua și o va pune în două cupe de aur. După aceea, va aprinde două legături de câte 33 de lumânări, pe care le va împărți afară credincioșilor.

Publicat: 18 apr. 2020, 16:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă