Tulpina indiană, detectată în 17 țări. Este mai contagioasă decât celelalte mutații pe care le-a suferit virusul

Publicat: 28 apr. 2021, 10:41 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Noua tulpină a coronavirusului, tulpina indiană, face ravagii în țara de origine și a început să se răspândească și în alte zone. De exemplu, aceasta a fost detectată chiar în 17 țări, inclusiv în Europa.

Este panică la nivel mondial, după ce tulpina indiană a coronavirusului s-a răspândit dincolo de granițe: a fost detectată în alte 17 țări, fapt ce îi îngrijorează atât pe oficiali, cât și pe specialiștii din sănătate publică. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de marți de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Tulpina din India a fost detectată în peste 1200 de secvențe de genom: „Majoritatea secvenţelor descărcate în baza de date GISAID provin din India, Regatul Unit, SUA şi Singapore”, a spus OMS, citează Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, tulpina nouă a coronavirusului a fost regăsită în mai multe țări, precum Belgia, Elveția, Grecia și Italia. Specialiștii spun că „B.1.617 are o rată de creştere mai mare decât alte variante care circulă în India, sugerând o contagiozitate mai mare”. Această variantă este mult mai periculoasă și contagioasă, spun experții.

Tulpina indiană este cu 20% mai contagioasă

Tulpina din India se manifestă în același timp cu celelalte tulpini care au fost descoperite: Marea Britanie (B.1.1.7), cea din Africa de Sud (B.1.351) şi cea din Brazilia (P.1). Specialiștii transmit faptul că tulpina indiană este cu 20% mai contagioasă și cu o scădere a răspunsului imun cu 50%. În India, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus s-a triplat.

Ce spune Ștefan Dascălu, imunolog, cercetător la Universitatea Oxford, potrivit Adevărul.ro„Eu sunt totuşi optimist că ambele mutaţii sunt în cadrul proteinei Spike, dar totuşi restul proteinei rămâne funcţională şi sunt convins că un răspuns imunitar mai puţin eficient tot va fi suficient de bun ca să protejeze faţă de simptomatologia severă cauzată de infecţia cu această nou tulpină. De altfel, a fost demonstrat şi faţă de restul tulpinilor, faţă de a căror infecţie simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar faţă de infecţia simptomatică severă, faţă de cazurile severe de COVID-19, vaccinurile au rămas eficiente şi sper că acesta va fi cazul şi faţă de această nouă tulpină”.

Sursă foto: Pixabay

Publicat: 28 apr. 2021, 10:41 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă
×