Traditii si obiceiuri de Pastele Catolic. Asa sarbatoresc Invierea Domnului crestinii catolici!

Publicat: 30 mart. 2018, 14:28 Autor: madalina m. News 3

Crestinii romano catolici si cei greco catolici vor sarbatori Pastele pe data de 1 aprilie 2018.

Invierea Domnului va avea loc in acest an pe data de 1 aprilie, pentru crestinii catolici. La fel ca Pastele ortodox, si cel catolic presupune o serie de traditii pastrate si respectate cu smerenie.

Pastele catolic va fi celebrat in acest an cu o saptamana inaintea celui ortodox, iar crestinii vor merge sa le fie stropite bucatele si sa ia lumina de la Biserica. Aceasta traditie e una similara cu cea respectata si de crestini de Pastele ortodox.

Traditii si obiceiuri de Pastele Catolic
Printre traditiile ce sunt respectate si de Pastele catolic se numara si vopsitul in rosu a oualor. Acest obicei simbolizeaza momentul in care Maica Domnului a mers sa isi planga fiul aflat pe cruce, iar la picioarele Mantuitorului a asezat un cos plin cu oua.

Acestea au fost acoperite cu sangele care picura din ranile lui sale. Ouale se inrosesc in Joia Mare, dupa cum o spune si obiceiul, iar acest aliment nu lipseste, de Paste, nici de pe mesele traditionale a crestinilor catolici.

In noaptea de Inviere si crestinii catolici merg sa isi sfinteasca alimente cum ar fi pasca sau cozonacul, oua rosii, dar si iepurasi de ciocolata, alaturi de alte preparate pascale. Din cosurile traditionale nu lipseste nici drobul de miel. Sfintirea alimentelor e o traditie ce s-a pastrat si in randul crestinilor catolici din Ardeal. Dupa ce alimentele au fost sfintite, catolicii isi daruiesc oua rosii si ciocnesc aceste alimente adresandu-si urarea „Cristos a inviat!„.

Traditii si obiceiuri de Pastele Catolic

Inca din anul 1582, Biserica catolica si cea ortodoxa folosesc calendare diferite. Biserica catolica se ghideaza dupa calendarul Gregorian, in timp ce ortodocsii au pastrat calendarul Iulian. Catolicii calculeaza data in care pica Pastele bazat pe luna plina ecleziastica, calculata pe baza unor tabele oranduite de Biserica si se bazeaza pe o data fixa pentru echinoctiul de primavara.

In prima zi, dar si in a doua zi de Paste, fetele ii asteapta pe stropitori. Aceasta traditie provine din Germania, si e una respectata si azi in randul crestinilor catolici. Obiceiul presupune ca tinerele nemaritate sa fie stropite cu apa si s-a pastrat in special in parti din Ardeal, dar si in Ungaria, alaturi de cateva zone din Slovacia.

Desi in trecut fetele erau udate cu apa rece ca gheata, odata cu trecerea anilor acest obicei respectat in special de Pastele catolic s-a transformat in „parfumarea” tinerelor. Gestul simbolizeaza un soi de binecuvantare, fiind interpretat ca o urare de noroc, odata cu sosirea primaverii.

(sursa: adevarul.ro)

Publicat: 30 mart. 2018, 14:28 Autor: madalina m. News 3
Pe aceeași temă
×