Când pică Paștele Ortodox și Paștele Catolic în anul 2021. Motivul pentru care se sărbătorește în zile diferite

Publicat: 22 Feb. 2021, 11:53 Life
Când pică Paștele Ortodox și Paștele Catolic în anul 2021. Motivul pentru care se sărbătorește în zile diferite

În anul 2021, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe data de 2 mai, în timp ce Paștele catolic va fi sărbătorit cu aproape o lună mai devreme, pe dat de 4 aprilie.

Vinerea Mare este și zi liberă pentru români. Astfel, românii vor avea, cu ocazia Paștelui, o minivacanță de patru zile: vineri- 30 aprilie (Vinerea Mare), sâmbătă-1 mai, duminică- 2 mai și luni- 3 mai (a doua zi de Paște).

Floriile ortodoxe vor fi pe data de 25 aprilie, iar Rusaliile ortodoxe se vor sărbători în 20 iunie.

De ce Paștele catolic și Paștele ortodox se sărbătoresc la date diferite

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale. Unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian. Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Când pică Paștele ortodox în 2021 și în următorii ani:

Paştele ortodox 2021 – duminică, 2 mai

Paştele ortodox 2022 – duminică, 24 aprilie

Paştele ortodox 2023 – duminică, 16 aprilie

Paştele ortodox 2024 – duminică, 5 mai

Paştele ortodox 2025 – duminică, 20 aprilie

Paștele catolic în 2021 și în următorii ani:

Paştele catolic 2021 – duminică, 4 aprilie

Paştele catolic 2022 – duminica 17 aprilie

Paştele catolic 2023 – duminică 9 aprilie

Paştele catolic 2024 – duminică 31 martie

Paştele catolic 2025 – duminică 20 aprilie

Ce reprezintă, de fapt, ciocnirea ouălor de Paște

Înainte de a ciocni ouăle de Paște, trebuie să știm și ce înseamnă, de fapt, această tradiție. Biserica spune că oul îl reprezintă pe Iisus Hristos în mormânt. Atunci când ciocnim oul și astfel spargem coaja acestuia, sărbătorim, de fapt, momentul în care Sfântul Mormânt s-a deschis și Iisus Hristos a înviat din morți.

Chiar dacă ouăle se vopsesc în culori diferite, în fiecare casă trebuie neapărat să existe și ouă roșii. Legenda spune că atunci când Iisus Hristos era răstignit pe cruce, Fecioara Maria s-a dus să-l plângă și a așezat la picioarele lui un coș cu ouă. Acestea s-au înroșit, din cauza sângelui vărsat de Mântuitor. În acel moment, Domnul Iisus Hristos a spus: ”De acum, să faceți și voi ouă roșii, în aducere aminte”.

De aceea, este bine de știut că ouăle roșii sunt singurele care pot fi date de pomană de Paște. În multe zone de la țară, se păstrează încă tradiția ca femeile să vopsească și câteva ouă negre, pentru cei care au murit. Se spune că atunci când acestea sunt ciocnite, sufletele celor decedați află că este Paștele și se bucură alături de cei dragi.

O altă tradiție spune că cei care ciocnesc între ei ouă în ziua de Paște, se vor întâlni și pe lumea cealaltă. De asemenea, în dimineața zilei de Înviere, este bine să te speli pe față cu apă în care a fost pus un ou roșu. În acest fel, se consideră că tot anul vei fi rumen la față și sănătos.

Sursa foto: Pexels.com

Publicat: 22 Feb. 2021, 11:53 Life
Pe aceeași temă