Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani

Publicat: 04 mai 2021, 11:10 Autor: Elena Life
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani

Data la care sărbătorim Paştele Ortodox variază de la an la an, însă cade mereu într-o duminică. Ziua în care sărbătorim Învierea Domnului este stabilită în funcție de două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și prima lună plină care îi urmează.

Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n., Paştele ortodox fiind sărbătorit în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară (ce are loc pe 21 martie).

După acest algoritm, Paștele din 2022 va fi prăznuit pe 24 aprilie, potrivit crestinortodox.ro.

Data Paștelui pe perioada 2022-2030:

2022 – 24 aprilie
2023 – 16 aprilie
2024 – 5 mai
2025 – 20 aprilie
2026 – 12 aprilie
2027 – 2 mai
2028 – 16 aprilie
2029 – 8 aprilie
2030 – 28 aprilie

De ce se ciocnesc ouăle de Paște?

Ciocnitul ouălor de Paște reprezintă una dintre tradițiile cele mai importante ale acestei sărbători. Nu toată lumea știe însă ce semnifică, de fapt, acest obicei și cum se procedează corect atunci când ciocnim ouăle.

Înainte de a ciocni ouăle de Paște, trebuie să știm și ce înseamnă, de fapt, această tradiție. Biserica spune că oul îl reprezintă pe Iisus Hristos în mormânt. Atunci când ciocnim oul și astfel spargem coaja acestuia, sărbătorim, de fapt, momentul în care Sfântul Mormânt s-a deschis și Iisus Hristos a înviat din morți.

Chiar dacă ouăle se vopsesc în culori diferite, în fiecare casă trebuie neapărat să existe și ouă roșii. Legenda spune că atunci când Iisus Hristos era răstignit pe cruce, Fecioara Maria s-a dus să-l plângă și a așezat la picioarele lui un coș cu ouă. Acestea s-au înroșit, din cauza sângelui vărsat de Mântuitor. În acel moment, Domnul Iisus Hristos a spus: ”De acum, să faceți și voi ouă roșii, în aducere aminte”.

Citește și: Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci în aceste zile. Tradiții și obiceiuri

De aceea, este bine de știut că ouăle roșii sunt singurele care pot fi date de pomană de Paște. În multe zone de la țară, se păstrează încă tradiția ca femeile să vopsească și câteva ouă negre, pentru cei care au murit. Se spune că atunci când acestea sunt ciocnite, sufletele celor decedați află că este Paștele și se bucură alături de cei dragi.

O altă tradiție spune că cei care ciocnesc între ei ouă în ziua de Paște, se vor întâlni și pe lumea cealaltă. De asemenea, în dimineața zilei de Înviere, este bine să te speli pe față cu apă în care a fost pus un ou roșu. În acest fel, se consideră că tot anul vei fi rumen la față și sănătos.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 04 mai 2021, 11:10 Autor: Elena Life
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă