Superstiții și credințe din viața de zi cu zi. De ce nu e bine să duci gunoiul seara

Publicat: 03 Jul. 2020, 10:09 General
Superstiții și credințe din viața de zi cu zi. De ce nu e bine să duci gunoiul seara

Superstițiile sunt prezente în viața de zi cu zi a oamenilor încă din cele mai vechi timpuri. De exemplu, multă lume nu știe că nu este bine să duci gunoiul seara. Aceasta este doar una din nenumăratele superstiții pe care multe persoane le au și în care cred cu sfințenie.

De ce nu e bine să duci gunoiul seara

Superstițiile sunt transmise din generație în generație și sunt persoane care cred cu tărie că dacă fac anumite lucruri vor avea ghinion. De exemplu, se spune că nu e bine să arunci gunoiul din casă seara. Dacă faci acest lucru, îți vei arunca și sporul la bani. Același lucru se va întâmpla și dacă te apuci să bați covoarele din casă după ce soarele a asfințit. Vei avea ghinion și dacă întinzi rufele după asfințit.

O altă superstiție este legată de faptul că nu ai voie să mături în casă după ce au plecat musafirii. Se crede că astfel le vei mătura urma și nu se vor mai întoarce. Nu măturați nici înainte de a mânca, pentru că nu veți mai avea spor în nimic din ceea ce vreți să faceți.

Atunci când vă mutați într-o casă nouă, nu aduceți o mătură veche. Se presupune că dacă faceți acest lucru, veți aduce cu dumneavoastră tot ghinionul din urmă. De asemenea, nu este bine nici să împrumuți o mătură de la cineva, dar nici să o dai cuiva cu împrumut pe a ta.

În casă nouă este bine să aduceți o mătură nouă, o monedă, dar și cărbune, pentru ca locuința să fie apărată de toate necazurile. În plus, se pune sare pe pragul casei, pentru ca toți cei care locuiesc acolo să aibă noroc. Atunci când ați pierdut un obiect în casă și nu îl găsiți pe nicăieri, puneți un pahar cu gura în jos. De-abia după aceea începeți să căutați mai bine. Cu siguranță, îl veți găsi.

Cele mai cunoscute superstiții la români

În multe zone din țară, oamenii se feresc să verse sare în casă, pentru că acest lucru aduce ceartă cu cineva apropiat. Același lucru se spune și dacă lași o foarfecă deschisă. Nu este bine nici să faci patul împreună cu o altă persoană, pentru că riști să pornești o ceartă. Această sarcină trebuie făcută de unul singur și dusă până la capăt, fără să te oprești. Nu e de bine nici dacă lași patul nefăcut duminica.

Se crede și că dacă ai în casă vase sparte sau ciobite, aduci ghinionul în locuință. În schimb, pentru a avea noroc la bani este bine să plantați flori de iasomie în grădină, în cazul în care locuiți la casă. Unii oameni cred că nu e bine să fluieri în casă, pentru că va rămâne pustie.

Dacă auziți că trosnește mobila în casă, înseamnă că sunt oameni în jurul dumneavoastră care vă vorbesc de rău pe la spate. La țară, pentru a feri locuința de toate lucrurile rele, oamenii înfig un cuțit în pământ, undeva după ușă. Femeile care sunt gravide nu trebuie să stea în prag, pentru că vor avea parte de o naștere grea.

Publicat: 03 Jul. 2020, 10:09 General
Pe aceeași temă