Studiu: Urme de coronavirus în ADN-ul oamenilor de acum 25.000 de ani în urmă

Publicat: 26 iun. 2021, 09:41 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Un studiu a arătat faptul că noul coronavirus se află pe pământ de peste 20.000 de ani, ADN-urile oamenilor pătrând urme ale virusului. Preponderent, este vorba despre persoanele din partea Japoniei, Vietnam și China modernă. Cercetarea a fost efectuată de specialiști și publicată în Current Biology.

Specialiștii au efectuat un studiu prin care au arătat faptul că noul coronavirus exista deja în ADN-urile oamenilor încă de acum 25.000 de ani în urmă. Este vorba despre persoanele din partea Japoniei, Vietnam și China modernă. În urma studiului s-au găsit dovezi ale adaptării genetice în 42 de gene din populația regiunilor respective, arată Gândul.ro. În urma studiului s-a aflat cum se pot trata focarele viitoare. Pe de altă parte, în secolul XX, trei variante ale virusului gripal s-au exstins și au omorât milioane de persoane. Este vorba despre ”gripa spaniolă”, ”gripa asiatică” și „gripa din Hong Kong”.

Urme de coronavirus în ADN-ul oamenilor de acum 25.000 de ani în urmă

Însă, se pare că virusul ar fi existat pe pământ de mii de ani, mai cu seamă de 25.000 de ani, ADN-ul oamenilor păstrând urme ale acestuia, potrivit sursei citate. Strămoșii care s-au răspândit și migrat din Africa în alte zone ar fi fost expuși la noi agenți patogeni, iar atunci, la contactul cu virusul, au căpătat o rezistență la infecție. Însă, odată cu adaptarea la boli, rămân urme în ADN.

A fost efectuată o analiză asupra genomurilor ale unor persoane din 26 de populații din culturi diferite, cercetătorii reușind să afle urme ale adaptării în 42 de gene umane diferențiate. De asemenea, au fost făcut și studii independente ale mutațiilor genelor denumite ”VIP-uri” și în prezent sunt utilizate drept ținte medicamentoase pentru tratamentele care vindecă noul coronavirus. Au fost utilizate drept ținte și pentru alți viruși, fiind vorba despre Zika și Hepatita C.

De ce originea noului coronavirus rămâne încă un ”mister”

Finalul anului 2019 reprezenta debutul unei crize mondiale, dar în care nu mulți au crezut inițial: într-o piață de pește din Wuhan, China, apărea primul caz de infectare cu noul coronavirus. Un virus care s-a răspândit cu repeziciune mai întâi local, apoi mondial. Încă de la început s-au făcut eforturi considerabile pentru a se afla dacă originea virusului este pe cale naturală sau un experiment într-un laborator din China. Și, totuși, nici până în prezent nu s-a aflat, acest lucru rămânând, în continuare, un ”mister”. Odată cu izbucnirea pandemiei, au apărut mutle teorii ale conspirației, unul dintre ele fiind scenariul în care virusul ar fi fost creat sau scăpat în urma unei erori dintr-un laborator. Autoritățile, însă, vor face o anchetă la nivel mondial.

„Cred că ar trebui să continuăm să investigăm ce s-a întâmplat în China, până când vom afla exact adevărul”, a afirmat Anthony Fauci epidemiolog american.

Pe de altă parte, președintele SUA, Joe Biden, a cerut oficialilor din serviciile de informații să depună mai mult efort pentru a investiga dacă virusul a fost sau nu creat într-un laborator.

„Președintele le-a cerut serviciilor de informații să-și dubleze eforturile de a colecta și analiza informații care ne-ar putea ajuta să ajungem la o concluzie. Să stabilim originea acestei pandemii ne va ajuta să ne pregătim pentru următoarea pandemie”, spune Karine Jean-Pierre, purtător de cuvânt la Casa Albă, notează realitatea.net.

sursă foto: pixabay

Publicat: 26 iun. 2021, 09:41 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă