Studiu! Oamenii de știință au descoperit cea mai simplă metodă care ne ajută să reducem semnificativ expunerea la noul coronavirus

Publicat: 11 feb. 2021, 15:46 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Studiu! Oamenii de știință au descoperit cea mai simplă metodă care ne ajută să reducem semnificativ expunerea la noul coronavirus

Purtarea unei măşti de pânză peste o mască medicală ajută semnificativ la reducerea expunerii la coronavirus, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii au stabilit că masca dublă sau purtarea măştilor medicale bine fixate pot reduce expunerea la aerosoli infecţioşi cu 95 la sută.

Măştile pentru proceduri medicale nu oferă întotdeauna o protecţie robustă singură, deoarece aerul se poate scurge în jurul marginilor lor, potrivit studiului, pe care cercetătorii CDC l-au realizat folosind manechine echipate cu diferite tipuri de măşti. Când a fost purtată doar o mască de unică folosinţă, doar 42% din picăturile de tuse au fost blocate. Combinarea măştii de unică folosinţă cu o mască de pânză deasupra a blocat 92,5% din particulele expulzate din tuse, relatează Politico.

Ce spun datele strânse de cercetători

Combinarea celor două măşti a redus, de asemenea, „expunerea cumulativă” a subiectului cu 83% din picăturile răspândite de o sursă nemascată, a raportat studiul. Acest număr a crescut la 96,4% dacă ambii manechini au fost echipaţi cu măşti duble.

Dacă o mască de procedură medicală este purtată singură, CDC propune modificări pentru a îmbunătăţi fixarea, cum ar fi înnodarea buclelor urechii şi înfăşurarea în părţile laterale ale măştii. CDC recomandă, de asemenea, purtarea unei maşti cu mai multe straturi pentru o protecţie mai mare sau purtarea unei măşti de pânză peste una medicală.

Noua cercetare vine în completarea sfaturilor deja emise de mulţi exprerţi privind purtarea a două măşti. Consilierul medical principal al lui Biden, Anthony Fauci – a recomandat masca dublă pentru a spori protecţia împotriva Covid-19. Sfatul a fost determinat parţial de apariţia noilor tulpine de coronavirus care sunt mai transmisibile decât versiunile anterioare ale virusului.

 

Sursă foto: Arhivă Ciao

Publicat: 11 feb. 2021, 15:46 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă