Studiu. Care sunt vaccinurile copilăriei care ne pot feri de infectarea cu noul coronavirus

Publicat: 10 aug. 2020, 13:55 Autor: Elena Arhiva
Studiu. Care sunt vaccinurile copilăriei care ne pot feri de infectarea cu noul coronavirus

Pandemia de coronavirus a făcut ravagii la nivel global, peste 20 de milioane de persoane fiind infectate cu virusul Sars-Cov-2. Cercetătoii au căutat explicații la întrebarea ”de ce unele persoane se infectează atât de ușor cu COVID, în timp ce de altele nu se atinge virusul”. 

Andrew Badley, un cercetător din Minnesota, a  mers un pic mai departe și a căutat legăturile dintre coronavirus şi vaccinările copilăriei. 137.000 de pacienţi au fost cercetați în acest studiu.

Vaccinul pentru variolă, spre exemplu, proteja şi împotriva rujeolei şi a tusei convulsive. Se pare că 7 tipuri de vaccinuri administrate cu 1, 2 sau 5 ani în urma infecției cu COVID-19 au fost asociate cu o rată mai mică de infectare cu noul coronavirus. Spre exemplu, cei care s-au vaccinat contra pneumoniei recent, au un risc de a se infecta cu coronavirus cu 28% mai mic decât ceilalți care nu au făcut acest vaccin. Pe de altă parte, cei care au făcut vaccinul anti-poliomielitic sunt şi mai bine protejaţi, şansele de a lua coronavirus fiind cu 43% mai mici.

Studiul realizat de cercetătorii americani este doar observaţional, însă experții caută o modalitate de a cuantifica activitatea acestor vaccinuri asupra coronavirusului pentru a servi drept reper pentru noile vaccinuri create de companii. Dacă vaccinurile existente vor părea la fel de protectoare ca şi cele în curs de dezvoltare, atunci acestea ar putea schimba întreaga strategie mondială de vaccinare.

Noile cercetări sugerează că unii dintre noi ar putea fi parţial protejaţi de virusul SARS- CoV-2 datorită faptului că organismul nostru s-a mai întâlnit în trecut cu coronavirusurile specifice răcelilor. Imunitatea unora dintre noi s-ar putea datora întâlnirilor anterioare cu alte coronavirusuri, cum ar fi cele care provoacă răceala.

Terapia care ar grăbi vindecarea pacienți infectați cu noul coronavirus

Potrivit cercetărilor, radioterapia este un factor care ar favoriza vindecarea persoanelor care sunt bolnave cu noul coronavirus. Un studiu efectuat de experți au arătat că s-ar vindeca mai repede. La studiu au luat parte 10 pacienți care sufereau de pneumonie. Rezultatele au fost comparate cu cele ale altor persoane care au beneficiat de același tratament ca cele 10 persoane, mai puțin radiațiile.

În medie, pacienții care au făcut și radioterapie s-ar fi vindecat mai repede, în trei zile, spre deosebire de ceilalți, care s-au vindecat în 12 zile. Persoanele care au făcut și radioterapie au avut un risc de 10% să ajungă să folosească ventilarea mecanică, spre deosebire de grupul de control, unde procentul este de 40%. De asemenea, cei 10 pacienți care erau au beneficiat de radioterapie se aflau într-o stare mai gravă decât ceilalți, dar și mai în vârstă.

Publicat: 10 aug. 2020, 13:55 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă