Stii de ce benzina este mai ieftina decat motorina, insa in alte tari este fix invers?

Publicat: 29 oct. 2019, 10:16 Autor: Simona Life
Stii de ce benzina este mai ieftina decat motorina, insa in alte tari este fix invers?

Se intampla de cativa ani acest lucru, insa situatia nu sta la fel in alte tari din Eruopa.

Stii de ce benzina este mai ieftina decat motorina? Cel mai bun exemplu este Spania, unde situatia preturilor carburantilor este inversa celei de la noi.

Conform statisticii Oil Bulletin publicata de Comisia Europeana, „momentul critic” pentru diesel a fost la inceputul lui martie 2017, cand, in tara noastra, motorina a devenit mai scumpa decat benzina (1,060 vs. 1,056 euro/litru).

Stii de ce benzina este mai ieftina decat motorina?

Stii de ce benzina este mai ieftina decat motorina

Situatia s-a mentinut pana in prezent, cand pe 14 octombrie 2019, un litru de motorina a ajuns sa coste, in Romania, 1,203 euro, fata de 1,158 euro – un litru de benzina.

„Tendinta de scumpire a motorinei reprezinta un trend vizibil in ultimii ani, in raport cu benzina. Motivul are legatura, in principal, cu orientarea politicilor publice: daca la inceput motorina era vazuta ca un mod de alimentare mai eficienta a motoarelor, accentul fiind pus pe consumul mai redus si pe stimularea industriei de autocamioane, ulterior, si in special dupa scandalul emisiilor poluante, atentia publica s-a orientat pe efectele negative asupra mediului mai mari ale motorinei in raport cu cele ale benzinei”, a spus Claudiu Cazacu, analist-sef la XTB Romania, intr-o declaratie pentru ziare.com.

In plus, un alt motiv pentru scumpirea motorinei este cresterea taxarii acestui carburant, la nivelul intregii Uniuni Europene, mai mult decat in cazul benzinei.

„Intr-o serie de tari, structura taxarii permite preturi mai mari ale motorinei.

In Romania si Bulgaria, taxele reprezinta 48,9%, respectiv 46,2% din pretul final la diesel, si 53,7% respectiv 55,2% la benzina. Pe de alta parte, in Spania si Germania, nivelul taxelor ajunge la 48,3% si respectiv 53,3% la motorina, in timp ce la benzina se ajunge la 54,8% si respectiv 64,4%.

Cu alte cuvinte, diferenta intre nivelul taxelor aplicate unui carburant si cele aplicate celuilalt e atat de mare in unele state (Germania, Spania) incat pretul final al benzinei ajunge sa-l depaseasca pe cel al motorinei”, a mai spus acesta.

Publicat: 29 oct. 2019, 10:16 Autor: Simona Life
Pe aceeași temă