Sorin Bontea, rețeta tradițională românească, de 1 Decembrie. Cum prepari ciolan de porc cu fasole

Publicat: 01 dec. 2023, 09:30 Autor: Hermina Hagianu Retete & Diete
Sorin Bontea, rețeta tradițională românească, de 1 Decembrie. Cum prepari ciolan de porc cu fasole

Sorin Bontea și-a surprins fanii cu ocazia Zilei Naționale a României cu o rețetă tradițională românească. Fostul jurat de la Chefi la cuţite le-a dezvăluit celor care îl urmăresc cum se gătește ciolanul de porc cu fasole. Toate detaliile mai jos în articol.

Carismaticul chef obișnuiește să îi surprindă pe internauți cu rețete inedite și practice, iar acum, cu ocazia zilei de 1 decembrie, acesta a postat o rețetă tradițională, cu care fanii acestuia îi vor impresiona cu siguranță pe invitaţi şi pe cei dragi.

Rețetă Chef Sorin Bontea: ciolan de porc cu fasole sau varză

Prin intermediul unui videoclip postat pe pagina sa oficială de Facebook, Sorin Bontea a oferit instrucțiuni clare cu privire la modul de preparare a ciolanului de porc, dar și referitoare la ingredientele de care are nevoie cel care gătește acest preparat tradițional.

Ingrediente: 

  • un ciolan afumat cu os de 1,5 kg sau 1-1,2 kg ciolan dezosat
  • 700 g fasole boabe uscată
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • o linguriță semințe de chimen sau o foaie de dafin
  • 50 ml ulei (2 – 3 linguri)
  • o cutiuță pastă concentrată de roșii (sau 500 ml pasată, bulion sau roșii cubulețe în conservă)

,,Am pus ciolanul la marinat pentru doar 24 de ore, dar puteți să îl puneți și pentru 48 de ore. Am făcut saramură, un litru de apă, o lingură de sare cu vârf, foi de dafin, ienibahar, boabe de piper și nimic altceva”, a spus fostul jurat de la Chefi la Cuțite la începutul filmulețului.

Mod de preparare

Se pune fasolea boabe la înmuiat, deoarece aceasta trebuie să stea în apă rece pentru mai multe ore.

Ciolanul se așează într-o oală încăpătoare și se acoperă cu apă. Se pune cratița pe foc și se lasă acolo timp de 2-3 ore, până când acesta fierbe. Dacă în acest proces, apa va scădea, aceasta va trebui să fie completată. Atenție, însă. Ciolanul nu trebuie să fie complet fiert, întrucât acesta va mai avea timp să se prepare și când va fierbe cu fasolea.

După ce orele de fierbere s-au scurs, ciolanul se scoate într-un castron. Carnea va fi dezosată de pe os și tăită în cuburi sau fâșii, în funcție de preferințele fiecăruia.

În acest timp, se pune și fasolea la fiert, care este mai întâi scursă de apa în care a stat la umflat. Aceasta se acoperă cu o altă apă rece și se pune pe aragaz. Aceasta trebuie să fiarbă la foc mediu, având nevoie de aproximativ o oră pentru a fi gata.

Într-un alt bol, se pune pasta de roșii, care se amestecă cu două polonice din supa în care a fiert ciolanul. Sosul obținut se toarnă peste fasole și se amestecă bine. După aceea, se adaugă și bucățile din ciolanul fiert de porc și se potrivește cu sare și cu piper.  Oala se mai lasă la fiert pentru încă aproximativ 30 de minute. Fasolea cu ciolan poate fi servită alături de mămăligă și murături. Poftă bună!

 

Sursă foto: social media

Publicat: 01 dec. 2023, 09:30 Autor: Hermina Hagianu Retete & Diete
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă