Șeful DSU Raed Arafat: starea de alertă se va prelungi. Ce se va întâmpla în România în perioada următoare

Publicat: 05 Dec. 2020, 09:33 Arhiva

Raed Arafat, șeful DSU, a făcut anunțul: ce se va întâmpla în România în perioada următoare și cum își vor petrece românii sărbătorile de iarnă.

Șeful DSU Raed Arafat a făcut un anunț important pentru români despre ce se va întâmpla în perioada următoare în România și când se prelungește starea de alertă în țară din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit informațiilor de pe Adevărul.ro, starea de urgență va fi prelungită de pe data de 14 decembrie, chiar atunci când va fi efectuată și o analiză epidemiologică pentru a vedea dacă este nevoie de noi restricții.

În acest moment este sesizată o scădere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, însă se pune problema dacă trendul va continua sau nu în acest sens. Totuși, pe de altă parte, un lockdown la nivel național este exclus total, fiind preferată carantinarea zonală, potrivit declarațiilor lui Raed Arafat de seara trecută, la Digi24.

„Dacă luăm media pe 7 zile, vedem că există o scădere şi trebuie să vedem dacă va continua, iar asta depinde de noi. Atunci trebuie să vedem de ce: nu se aplică regulile? Nu se controlează carantinarea? Sau fiecare scrie o hârtie pe proprie răspundere în care zice că face ceva şi merge de fapt şi face altceva?”, a spus Raed Arafat.

Începând cu anul viitor, în perioada ianuarie-februarie este posibil ca trendul să fie unul ascendent vis-a-vis de creșterea numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus.

„Dar depinde foarte mult de noi toţi, pentru că vin perioade grele, vin perioadele sărbătorilor de iarnă, oamenii vor să se plimbe, vor să socializeze. Aici, din nou, depinde dacă acceptăm în perioada asta să reducem mobilitatea, să reducem contactele, să rămânem în interiorul familiei foarte apropiate, cu care trăim în casă. Atunci e posibil să evităm o situaţie mult mai serioasă, care să revină, chiar dacă acum scădem ca şi cifră, dar să ne trezim că începe să crească după sărbători, în ianuarie-februarie”, a arătat şeful DSU.

Raed Arafat: Starea de alertă se prelungește în România începând cu jumătatea lunii decembrie

Raed Arafat a anunțat faptul că starea de alertă se va prelungi începând cu jumătatea lunii decembrie și nu se dorește a se impune un lockdown general, ci unul zonal, în condițiile în care se va cere acest lucru.

„E clar că măsurile pe care le avem acum probabil că vor continua, adică purtarea măştii şi anumite măsuri care sunt implementate acum, măsurile sanitare vor rămâne, dar din nou, noi avem data de 14 (decembrie), momentul în care vom prelungi starea de alertă şi probabil că acest lucru se va întâmpla în data de 14 pentru următoarea lună. Vom avea o analiză cu INSP-ul şi cu toată lumea asupra situaţiei epidemiologice. Depinde dacă continuăm să scădem sau creştem, dar la acest moment pot să spun că nu s-a discutat şi nu există intenţii de noi restricţii”, a mai spus secretarul de stat.

Publicat: 05 Dec. 2020, 09:33 Arhiva
Pe aceeași temă