Se reduce varsta de pensionare cu 20 de ani! Cine va beneficia de acest privilegiu

Publicat: 08 oct. 2019, 09:21 Autor: Simona Ciao.ro
Se reduce varsta de pensionare cu 20 de ani! Cine va beneficia de acest privilegiu

Urmeaza ca in scurt timp sa fie modificata legea pensiilor printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului.

Se reduce varsta de pensionare. Aceasta ordonanta are in vedere corectarea legii in ceea ce priveste lucratorii care activeaza in subteran.

In plus, proiectul vizeaza si infiintarea unor comisii teritoriale de contestatie, care o va inlocui pe cea centrala. Proiectul are ca scop aplicarea unitara a legii pentru toti cei care au lucrat in subteran.

Se reduce varsta de pensionare

Se reduce varsta de pensionare

Aceasta prevede ca toti cei care au desfasurat activitati miniere in cadrul unitatilor de prospectiuni si explorari geologice sa beneficieze de pensie de limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 20 de ani (dar nu sub varsta de 45 de ani) pentru un stagiu de cel putin 20 de ani de cotizare realizat in cadrul acestor activitati.

Dupa noua lege, stagiul complet va fi de 20 de ani, unde va fi luata in calcul si activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca.

Guvernul spune ca aceste modificări sunt vitale pentru o mai buna functionare a sistemului dar si pentru a corecta inechitatile din sistem rezultate in urma unor reglementari succesive si necorelate.

Actuala Lege a pensiilor se aplica pana la data de 31 august 2021, dupa care urmeaza sa fie inlocuita de noua reglementare – Legea nr. 127/2019.

Deocamdata, modificarile propuse prin OUG in privinta pensiilor nu se aplica, fiidnca acestea trebuie adoptate de Guvern si publicate in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare, potrivit capital.ro.

Publicat: 08 oct. 2019, 09:21 Autor: Simona Ciao.ro
Pe aceeași temă
×