Se pot aduce mărțișoare și flori la școală de 1 martie? Ce spune Alexandru Rafila

Publicat: 24 feb. 2021, 15:14 Autor: Elena Arhiva
Se pot aduce mărțișoare și flori la școală de 1 martie? Ce spune Alexandru Rafila

Elevii nu vor mai putea duce la școală mărțișoare și flori de 1 și 8 martie, prevede un Ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății publicat în Monitorul Oficial încă din 5 februarie. Măsura nu prevede excepții.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declara că se pot oferi în schimb felicitări și mărțișoare virtuale.

„Trebuie să respectăm legea, așa cum este. (…) Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor. Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor. Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a declarat Sorin Ion, pentru Europa Liberă.

Alexandru Rafila: ”Este o exagerare

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), medicul Alexandru Rafila, a spus, după ce s-a consultat și cu colegii săi de la Institutul Național pentru Sănătate Publică, că decizia este „una exagerată”, potrivit romania.europalibera.org.

„Una este un obiect personal, pe care îl folosești în mod curent, pe care nu ai voie să îl schimbi cu altcineva și altceva este dacă discutăm despre un mărțișor sau o floare, ele sunt ambalate. Dacă extrapolăm și considerăm mărțișoarele obiecte personale, florile obiecte personale, atunci o să ne găsim într-o situație paradoxală că nu mai trebuie să desfășurăm niciun fel de activitate pentru că orice obiect, marfă devine obiect personal”, susţine Alexandru Rafila.

El a precizat că este important „să evităm îmbrățișările când oferim un mărțișor sau o floare” și să ne spălăm pe mâini înainte și după aceste gesturi și să folosim un dezinfectant.

„De aici și până a considera că orice gest înseamnă un schimb de obiecte personale este o exagerare destul de mare, o astfel de abordare nu ține seama de realitate”, a afirmat Alexandru Rafila.

Sursa foto: Pinterest

Publicat: 24 feb. 2021, 15:14 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă