Schimbări. Programul „Prima casă” devine „Noua casă”

Publicat: 10 Jul. 2020, 11:48 Arhiva
Schimbări. Programul Prima casă devine Noua casă

Programul ”Prima casă” devine ”Noua Casă”, potrivit ultimului proiect anunțat de Guvern. Doritorii ar putea să se orienteze la imobile ceva mai mari, dar și mai scumpe. Cei care visează la o casă ar putea accesa un credit cu o valoare de peste 100.000 euro.

Proiectul cu noile modificări a fost aprobat în primă lectură și pentru a se transforma în Ordonanță de Ugență mai este nevoie doar de avizul Consiliului Legislativ.

Sumele care pot fi accesate s-au dublat

”Un alt program în zona economică, de această dată pentru dezvoltarea stimulărilor imobiliare și a sectorului construcțiilor vizează modificarea programului cunoscut ca ”Prima casă”. În noua formulă propusă de Ministerul Finanțelor Publice programul se va numi ”Noua casă” și sunt câteva modificări importante aduse acestui program pentru a stimula dezvoltarea imobiliară și sectorul construcțiilor și în același timp pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziționeze în perioada următoare o locuință nouă. 

Astfel, s-a majorat plafonul pentru creditele pentru achiziția de locuințe noi, de la 70.000 euro la cel puțin 140.000 euro, cu o valoare a garanției de 80% din valoarea creditului”, a declarat Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului.

El a adăugat că această ordonanţă de urgenţă a fost adoptată în primă lectură, urmând ca după primirea avizului de la Consiliul Legislativ să fie adoptată în formă finală, în şedinţa de guvern următoare.

Proiectul publicat de Ministerul Finanțelor prevede că creditele pentru achiziţionarea unei locuinţe noi, de maximum 100.000 de euro, vor fi garantate de stat în procent de 60%, potrivit Agerpres. Pentru achiziţia unei alte categorii de locuinţe, în valoare maximă de 70.000 de euro, statul garantează 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile. Se menţine avansul minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, acesta reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată.

Schimbările preconizate prin prezentul act normativ facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe noi

„Schimbările preconizate prin prezentul act normativ facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe noi în cadrul Programului sau la alte categorii de locuinţe prin acordarea de garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar pentru una dintre următoarele categorii de credite, după cum urmează:

a) credit acordat unui beneficiar pentru achiziţionarea unei locuinţe noi, în valoare maximă de 100.000 de euro, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat;

b) credit acordat unui beneficiar pentru achiziţia unei alte categorii de locuinţe, în valoare maximă de 70.000 euro, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Se propune eliminarea dispoziţiilor referitoare la limitele restrictive de venituri impuse beneficiarilor la data solicitării creditului garantat

Potrivit MFP, prin stabilirea unor valori diferenţiate ale finanţărilor garantate, care cresc progresiv în funcţie de încadrarea locuinţelor în categoria noi, s-a urmărit stimularea achiziţiei de locuinţe noi, superioare din punct de vedere calitativ, în vederea înnoirii şi creşterii calităţii fondului locativ, având ca rezultat implicit şi relansarea sectorului de construcţii. Acelaşi scop s-a urmărit şi prin diferenţierea procentelor de garantare în funcţie de încadrarea locuinţelor în categoria noi, menţinându-se astfel politica legislaţiei actuale în vigoare de diferenţiere a procentelor de garantare în funcţie de această încadrare.

Prin noul proiect, autorităţile propun abrogarea unor dispoziţii din programul „O familie, o casă”. Este vorba despre cele referitoare la procentele diferenţiate de garantare de maximum 100% pentru toate categoriile de locuinţe achiziţionate de către persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil definit conform art. 6 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, de maximum 50% pentru locuinţe noi şi consolidate, respectiv recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului şi de maximum 40% pentru celelalte tipuri de locuinţe.

De asemenea, se propune eliminarea dispoziţiilor referitoare la limitele restrictive de venituri impuse beneficiarilor la data solicitării creditului garantat, individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia, după caz, care nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei, respectiv nu pot depăşi valoarea veniturilor nete lunare ale familiei de 7.000 lei, pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat.

 

Publicat: 10 Jul. 2020, 11:48 Arhiva
Pe aceeași temă