Sancțiuni și amenzi mai mari pentru spitalele care se abat de la regulile din sănătatea publică

Publicat: 27 Aug. 2019, 18:18 Ciao.ro
Sancțiuni și amenzi mai mari pentru spitalele care se abat de la regulile din sănătatea publică

Guvernul a adoptat, marți, o hotărâre care prevede amenzi mai mari pentru spitalele care nu respectă regulile din domeniul sănătății publice.

Sancțiuni și amenzi mai mari. Sunt vaalbile și sancțiuni pentru cadrele medicale care profesează fără diplomă. Sunt vizați și pacienții care nu respectă normele în cabinetele medicale.

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat marți Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea HG 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice.

Sancțiuni și amenzi mai mari

Sancțiuni și amenzi mai mari

„Sunt necesare aceste măsuri pentru responsabilizarea personalului medical atât din unităţile sanitare cât şi din cabinetele individuale pentru respectarea normelor de sănătate. S-a dovedit faptul ca este nevoie si de măsuri coercitive pentru ca sistemul sa functioneze”, a declarat ministrul sănătăţii Sorina Pintea.

„Documentul prevede dublarea sancţiunilor aplicate de inspectorii sanitari în unităţile sanitare cu paturi pentru nerespectarea regulilor, standardelor şi criteriilor care au caracter obligatoriu în domeniul sănătăţii publice”, informează Ministerul Sănătății.

Prin Hotărâre, a fost dublat cuantumul sancţiunilor contravenţionale pentru următoarele: nerespectarea circuitelor funcţionale și a compartimentelor şi seviciilor, neefectuarea verificării aparaturii de sterilizare, neasigurarea depozitării şi păstrării în condiţii optime a articolelor sterilizare şi de unică folosinţă, nerespectarea utilizării produselor biocide, dispozitivelor medicale, necunoaşterea şi neaplicarea tehnicilor şi procedurilor de pregătire pentru sterilizare, neasigurarea apei sterile la blocurile operatorii în sălile de naştere, nerespectarea măsurilor pentru igiena pentru programului de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor asociate asistenței medicale, neraportarea infecţiilor, neasigurarea măsurilor antiepidemice, neasigurarea şi neîntreţinerea în condiţii de igienă a oficiilor alimentare, sălilor de mese, saloanelor cu paturi etc.

„Concret, dacă până acum se aplicau amenzi între 500 şi 1.500 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 10.000 şi 15.000 de lei in cazul celor juridice pentru nerespectarea protocoalelor de transfer al pacientului sau pentru internarea cazurilor care nu reprezentau urgenţe, de acum sancţiunile s-au dublat: pot ajunge pâână la 3.000 de lei pentru persoanele fizice şi 30.000 de lei pentru persoanele juridice”, mai arată Ministerul.

Publicat: 27 Aug. 2019, 18:18 Ciao.ro
Pe aceeași temă