România produce primul test rapid de depistare a virusului SARS COV 2. Cum funcționează

Publicat: 21 aug. 2020, 08:33 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
România produce primul test rapid de depistare a virusului SARS COV 2. Cum funcționează

Primul test rapid de depistare a virusului SARS COV 2 a fost lansat astăzi de compania Romlab împreună cu Sintofarm. Cele două societăţi au finanţare pentru acest proiect de la investitori americani. Testul poate detecta anticorpii daţi de virus în doar 5 minute şi funcţionează ca un test de sarcină.

Aceste teste pot completa foarte bine testarea PCR care se face în momentul de faţă în laboratoarele din România, mărind astfel simţitor capacitatea pe care statul o are acum.

Companiile din România care produc testul pot realiza 50.000 de bucăţi zilnic, cu posibilitate de dublare rapidă a acestei cantităţi, în vreme ce, momentan, statul asigură, în general, cam jumătate din acest număr.

Foarte important, aceste teste pot fi folosite pentru testarea în masă a populaţiei, şi astfel se pot identifica potenţiali donatori de plasmă, pentru tratarea cazurilor grave. În cazul în care apare vaccinul anti Covid, cei care nu fac anticorpi ar putea fi vaccinaţi primii.

„Are o sensibilitate de 96,6%, acurateţea lui este de sută la sută, şi venim în completarea testelor PCR, şi deja ştim că aceste aparate sunt foarte aglomerate, sunt foarte multe probe şi durează, în majoritatea clinicilor, peste 48 de ore până să se ofere rezultatul pacienţilor. Aşteptăm de săptămâna viitoare să luăm legătura cu instituţiile de stat să vedem, nu ştiau că se fabrică încă în România”, a declarat pentru Mediafax, Sima Ioana, director general Romlab.

Care sunt simptomele noi ale coronavirusului. Ce spun specialiștii

Noile studii susțin că unii pacienți au dezvoltat alte simptome, în afara celor cunoscute deja. Astfel, dacă aspectul ochilor, al buzelor și al mucoasei bucale suferă modificări, este foarte posibil să fiți infectat. Mai mult decât atât, din ce în ce mai multe persoane acuză dureri în interiorul gurii, provocate de unele leziuni ce apar pe mucoasă.

Leziunea se numește enantem, iar conform specialiștilor de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal din Madrid, acest fenomen poate fi inclus pe lista principalelor simptome ale coronavirusului.

Publicat: 21 aug. 2020, 08:33 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă