Riscul de muscaturi de capusa e mai mare pentru aceste persoane! Insectele periculoase sunt atrase de un anumit tip de sange

Publicat: 23 iul. 2018, 12:22 Autor: madalina m. Life

Riscul de muscaturi de capusa e mai mare pentru cei care au un anumit tip de sange.

Un studiu realizat recent a scos la iveala aceasta informatie si reprezinta un pas urias pentru oamenii de stiinta. Ei si-au dat seama ca in cazul anumitor persoane, riscut de muscaturi de capusa e foarte mare decat se banuia pana acum.

Tocmai din acest motiv unii oameni se pot expune in zone in care exista insectele periculoase fara sa pateasca nimic, pe cand altii se confrunta cu aceasta problema. De vina ar fi grupa sangvina, sunt de parere cercetatorii.

Riscul de muscaturi de capusa

Cei care au facut descoperirea au fost savantii de la Universitatea Masaryk, din Cehia. Ei au facut mai multe teste in laborator si au pus cateva mostre de sange, din toate grupele, intr-un vas steril. Timp de doua minute, au monitorizat reactia capuselor. Aproximativ 36% dintre acestea au preferat grupa de sange A.

Riscul de muscaturi de capusa e unul urias pentru persoanele care au acest tip de sange. Mai mult, grupa de sange B este mai putin atragatoare pentru insecte, pentru ca doar 15% au inclinat spre ea, noteaza digi24.ro. Oamenii de stiinta incearca acum sa determine de ce capusele prefera in special acea grupa sangvina, dar si cum pot cei care stiu ca sunt in pericol sa evite contactul ele.

Totodata, mai bine de 17% dintre capuse sunt infectate de bacteria Borrelia, cea care provoaca boala Lyme, iar o singura muscatura e suficienta pentru dezvoltarea maladiei. Din cate se pare, grupa de sange A este printre cele mai des intalnite din Romania!

Riscul de muscaturi de capusa
Persoanele cu riscul de muscaturi de capusa sunt in special cei care au grupa de sange A. Pentru ca parazitii purtatori de bacterii nu ataca pe oricine, cei care stiu ca au acel tip de sange se pot proteja acum mai bine. Capusele sunt raspandite in special in zonele cu vegetatie bogata.

In momentul in care cercetatorii de la Universitatea Masaryk au picurat mostre de sange din grupele A, B, AB si 0 pe o suprafata sterila, la scurt timp a fost amplasata si o capusa comuna. Miscarile insectei au fost monitorizate timp de doua minute.

„Studiul demonstreaza ca grupa de sange ar putea fi unul dintre factorii determinanti pentru preferintele alimentare ale capuselor Ixodes ricinus”, a spus Alena Zakovska, una dintre cercetatoarele de la universitatea din Cehia.

Publicat: 23 iul. 2018, 12:22 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă