opilăria este cea mia frumoasă perioadă pentru cei mai mulți dintre noi, de fiecare dată amintindu-ne cu drag de prăjiturile cu care ne răsfăța bunica sau de supa cu găluște pe care numai mama o prepară.
Cei care vor să își aducă aminte de copilărie pot încerca acest desert delicios, care te va trimite direct în copilărie, desert pe care îl iubeam și pe care abia așteptam să îl prepare bunica – ciocolata de casă. Este simplu de preparat, dar cu un gust inconfundabil,
250 de grame de lapte praf
1/2 kilogram de zahăr
200 de grame de unt
100 de grame de cacao
Se pune zahărul pe foc la legat cu un pahar cu apă și să lasă să fiarbă până face bule la suprafață. Se adaugă laptele praf amestecat cu cacaua și cu untul tăiat cubulețe. Se lasă să dea în clocot de câteva ori și apoi se răstoarnă într-o tavă.
Se da la rece, apoi se porționează și se servește. Dacă doriți, puteți să adăugați în compoziție și nuca sau alune sau chiar fulgi de migdale sau cocos.
Un alt dulce cu gust de copilărie este salamul de biscuiți. Ciao.ro vă prezinta rețeta de salam de biscuiți, exact ca la mama acasă.
500 gr biscuiţi simpli
100 gr zahăr
100 ml lapte
100 gr unt
300 gr rahat
50 gr stafide
2-3 linguri rom
3 linguri cacao
1 lingurita coajă de lămâie sau de portocale
1 lingurita zahăr pudră sau cacao
fulgi de cocos (opțional)
Înainte de a vă apuca să faceți salamul de biscuiți, curățați și spălați bine stafidele. După aceea, puneți-le la înmuiat într-un castronel cu apă și esență de rom. Biscuiții trebuie zdrobiți destul de bine, dar aveți grijă să nu fie măcinați fin. Ideal este să rămână și bucăți de biscuite, de dimensiuni mici. Apoi, tăiați și rahatul în cuburi.
Într-o oală amestecați pe foc laptele, zahărul, untul și cacaoa. La final trebuie să obțineți un sirop consistent, pe care îl veți lăsa să se răcească. După aceea amestecați siropul cu biscuiții, rahatul și stafidele. Pentru o aromă mai plăcută, adăugați puțină coajă rasă de lămâie sau de portocală, dar și romul.
Puneți compoziția pe o folie alimentară, pe care presărați înainte cacao, zahăr pudră sau chiar fulgi de cocos. Rulați sub formă de sul și lăsați la rece pentru câteva ore.
Sursa foto: Arhiva Ciao