Tobă de casă. Rețeta tradițională românească de Sărbători

Publicat: 26 dec. 2023, 12:18 Autor: Alina Nistor Retete & Diete
Tobă de casă. Rețeta tradițională românească de Sărbători

De pe masa de Sărbători nu trebuie să lipsească toba! Dacă nu vreți să cumpărați o bucată gata făcută din magazinele tradiționale, puteți încerca să o pregătiți acasă. Noi vă dezvăluim rețeta!

Ingrediente pentru tobă de casă de porc:

  • 2 picioare de porc;
  • 2 urechi de porc;
  • 500 g de ficat de porc;
  • 2 rinichi de porc;
  • 1 inimă;
  • 1 limbă;
  • 1-2 bucăți de splină;
  • 500 g de burtă de porc cu șorici sau rasol;
  • 300 g de carne macră de porc;
  • 1 ceapă;
  • 1 morcov;
  • 1 bucată de rădăcină de țelină, pătrunjel sau păstârnac;
  • sare, piper, ardei iute, foi de dafin și ienibahar;
  • usturoi (opțional).

Mod de preparare:

Dacă ai tăiat porcul, pregătirea ingredientelor pentru tobă va începe de seara, după ce urechile, picioarele și rasolul de porc au fost bine pârlite și spălate în multe ape. Se îndepărtează și copitele de la picioarele de porc, se presară cu sare și se lasă la rece până a doua zi. Stomacul de porc se spală și el cu apă rece și caldă, după care se pune în apă rece cu oțet sau felii de lămâie și se lasă până ziua următoare. În cazul în care ai optat pentru aceste părți de porc din comerț, nu rămâne decât să le speli bine.

Adaugă într-o oală largă urechile de porc, rasolul și picioarele de porc, alături de carnea macră și pune-le la fiert în apă cu sare. Separat se vor pune la fiert ficatul, rinichii curățați și tăiați în bucăți, splina și inima tăiată. Limba se va opări timp de 15 minute, apoi se curăță bine și se pune la fiert împreună cu picioarele de porc.

După ce au dat în fiert, se dă focul mic, se adună spuma și se adaugă boabele de piper, frunzele de dafin, ienibaharul și, opțional, un ardei iute. Se lasă la fiert carnea până când aceasta se desprinde ușor de pe oase, iar organele sunt bine fierte. Se lasă apoi toată carnea de porc la răcit.

Când carnea de porc s-a răcit suficient se poate trece la tăiat. Taie carnea de porc în bucăți potrivite, însă nu prea mărunte, cât să arate frumos atunci când toba de casă se va felia. Adaugă toate bucățile de carne într-un bol larg și asezonează cu sare și cu piper, după gust. Opțional se poate adăuga peste carne și zeamă de la usturoi, adică se va pisa usturoiul, se va adăuga peste acesta zeama în care a fiert rasolul și apoi se va adăuga peste carne doar zeama, fără usturoi. Zeama rămasă de la fiertul picioarelor de porc se va potrivi și ea de sare.

Când amestecul de carne este gata și după ce stomacul de porc a fost bine pregătit în prealabil, toată carnea se va îndesa în stomacul de porc. Odată introdusă carnea, poți completa toba de porc cu puțin din zeama în care au fiert cărnurile. Apoi stomacul de porc se va coase la capăt, căci toba cusută nu se va desface la fiert. Înțeapă apoi toba în mai multe locuri cu o scobitoare, în așa fel încât să nu pocnească la fiert. Pune apoi toba de porc într-o oală largă, alături de zeama răcită de la cărnuri. Poți completa cu apă, în așa fel încât toba de casă să fie bine acoperită.

Toba de porc se va fierbe la foc mic și se va înțepa mereu, în așa fel încât să nu pocnească. Odată fiartă, după circa 2 ore, toba se scoate și se așează între două blaturi din lemn, iar deasupra se pun greutăți, pentru a se presa. Lasă toba să se răcească până ziua următoare, apoi feliaz-o și savureaz-o .

SURSA FOTO: Social Media

Publicat: 26 dec. 2023, 12:18 Autor: Alina Nistor Retete & Diete
Absolventă a Facultății de Filozofie și Știinte Politice, Master în Marketing politic și Comunicare. Redactor și reporter la Antena Stars,…...
Pe aceeași temă