Patronii restaurantelor din România au luat o decizie radicală după perioada grea prin care au trecut. După modelul țărilor din Vest sau SUA, unii dintre aceştia au intrus aşa numita „taxă de coronavirus”.
Taxa este practicată în SUA, dar a fost preluată și de o serie de ţări europene, spre exemplu Danemarca.
„Am pus-o din cauza costurilor de distanţare socială ale restaurantului. Şi pentru că toată lumea făcea aşa. Şi celelalte restaurante, şi dentiştii”, a declarat unul dintre patronii care au pus deja în practică această taxă.
Administraţia Naţională de Administrare Fiscală spune că taxa nu are niciun suport legal.
„Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, preţul unui serviciu. Bineînţeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului şi nu este aruncat la final, fără ştiinţa lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecţia Consumatorului”, au declarat pentru sursa citată surse ANAF.
La interior, restaurantele se vor redeschide parţial în 15 iunie, urmând ca la data de 30 iunie să fie deschise toate localurile din România, inclusiv hotelurile pentru turiști.
„Vom deschide pe data de 1 iunie. Vor fi deschise terasele în aer liber pe tot teritoriul româniei. În 15 iunie urmează a doua etpă, cu 50% din spațiile la interior și pe 30 iunie să putem funcționa cu întreg spațiul la dispoziția clienților, cu respectarea condițiilor epidemiologice la care lucrăm astăzi”, a declarat la Digi24 Dragoș Petrescu, patron din industria HoReCa.