Remedii tuse. Cele mai bune tratamente naturiste pentru tuse

Publicat: 05 sept. 2019, 12:24 Autor: alina.serea Life
Remedii tuse. Cele mai bune tratamente naturiste pentru tuse

Remedii tuse. Fie că vorbim de tuse seacă, productivă ori alergică, există remedii naturiste ce pot fi folosite și de copii, dar și de adulți.

Femeie blonda tusind- remedii tuse seaca
Tusea poate fi tratata eficient cu remedii naturiste

Tusea în timpul unei răceli ne poate da mari bătăi de cap și nopți nedormite. În cazuri grave este obligatoriu să consultăm medicul pentru a primi un trtament adecvat împotriva tusei. Dar, oricând, dacă nu suntem alergici la anumite produse, putem folosi remedii tuse naturiste, fie ca tratament de sine stătător sau ca adjuvant pe lângă medicația prescrisă.

Este bine de știut că tusea reprezintă modalitatea prin care organismul se apăra, având rolul de a curăța căile respiratorii și de a elimină mucusul acumulat. Așadar, tusea nu ar trebui inhibată, ci tratată cauza.

Remedii tuse seacă

Tusea seacă este o tuse iritantă şi fără mucozităţi, ce trebuie calmată şi încurajată, nu inhibată. Tusea seacă are nevoie în primul rând de remedii calmante şi emoliente.

Ceaiurile din plante medicinale au un efect calmant: pătlagină, cimbrișor, busuioc, tei, coji de nuci.

Frunzele de pătlagină sunt cunoscute pentru proprietățile lor emoliente, antiinflamatoare și antimicrobiene, deci va puteți baza pe această plantă în caz de tuse, dar întrebuințările pătlaginii se extind și în cazul laringitelor, faringitelor sau a răcelilor. Cs mod de administrare, pătlagină se poate consuma ca infuzie sau ca sirop.

Ceai de nuci: se dau în clocot 750 ml de apă şi apoi se adaugă cinci nuci spălate bine şi doar crăpate, evident, cu coaja cu tot. Se fierbe totul încă zece minute şi se bea călduţ, neîndulcit.

De asemenea, există și siropuri din aceste plante în magazinele de tratamente naturiste, însă este foarte important să citim cu atenție eticheta pentru a vedea ce alte substanțe conțin.

Siropul din muguri de brad tratează bine tusea, atât la adulți, cât și la copii.

Remedii tuse productivă

Tusea însoțită de spută se numește tuse productivă.Atunci când se produce o acumulare de flegmă în gât, aceasta irită căile aeriene și creează disconfort bolnavului. Rezultatul este tusea cu ajutorul căreia se expulzează mucusul.

Unul dintre cele mai bune remedii pentru tusea seacă este ceaiul de ceapă. Acesta se prepară din trei cepe tocate mărunt, 150 ml de apă. Amestecul se fierbe timp de 15 minute, se lăsă la răcit şi se iau 3-4 linguri pe zi .Acesta este un expectorant blând și calmant și se va bea cu înghițituri mici;

De asemenea, mierea cu lămâie elimină mucusul și ajută să se calmeze gâtul iritat (nu se va administra niciodată copiilor mai mici de 1 an sau celor alergici);

Un alt remediu pentru tuse este combinația de ghimbir cu miere. Se taie mărunt o rădăcină de ghimbir, aproximativ 150 de grame, la care se adaugă tot atâta miere și se lasă la macerat o săptămână.

Remedii tuse copii,  bebeluși și gravide

În cazul copiilor mici, al bebelușilor și al gravidelor este bine să se evite medicamentele, mai ales antibicoticele, dacă nu este neapărat nevoie de ele. Dacă am consultat medical și afecțiunea nu este una gravă, putem apela la remedii naturiste pentru tusea la copii, bebeluși și gravide.

Atenție! Până la vârsta de un an bebelușilor nu li se dă miere din cauza potențialului alergen foarte ridicat al acesteia. În cazul bebelușilor este bine întodeauna să întrebăm medicul înainte de administra chiar și tratamentele naturiste.

Ceaiul de ceapă, precum și ceaiurile din pătlagină ori cimbrisor neîndulcite, pot fi un remediu eficient în cazul bebelușilor.

Siropul de ridiche neagră: este indicat atât pentru adulţi, cât şi pentru copii şi are şi proprietăţi imunostimulatoare, vindecând atât o tuse seacă, dar și o tuse productivă

Sirop de ridiche neagră, mod de preparare: Se spală o ridiche neagră, apoi se face o scobitură care se umple cu miere, de preferat să fie de tei, Se lasă așa 6-12 ore să se formeze un sirop în interiorul ridichiei.

Din acest sirop de ridiche se ia o linguriţă de 3-4 ori pe zi şi pe măsură ce se consuma siropul, se adaugă miere în scobitura ridichiei, până când coaja acesteia începe să se usuce.

Remedii tuse alergică

Tusea alergică este tusea provocată de anumiți alergeni sau substanțe chimice. Cel mai important lucru de făcut atunci când avem o tuse alergică este să eliminăm factorul care a declarant alergia. Fie că este vorba de un allergen din mediul înconjurător (praf, polen, mucegai), fie că este vorba de anumite substanțe chimice, tusea alergică nu se va opri până nu eliminăm sau măcar diminuăm alergenul.

Ca și in cazul tusei seci, în tusea alergică se pot folosi ceaiuri de plante calmante.

Când trebuie să mergi neapărat la medic

  • tusea este însoţită de febră şi transpiraţii excesive în timpul nopţii
  • apare dificultate la respirat, cu wheezing fără a face efort şi fără a ceda cu tratamentul menţionat în maximum 3 săptămâni
  • când tusea persistă mai mult de 3 zile și persoana se încadrează în categorii de vârstă expuse: copii, vârstnici,gravide
  • tusea este cu sânge
  • sputa este colorată (galben, verde, gri,etc)
  • există pierderi în greutate nejustificate
  • persoana care tuşeşte este fumătoare

Citește și:  Scortisoara, condimentul care face minuni pentru sanatate! Iata de ce este bine sa o consumi

Publicat: 05 sept. 2019, 12:24 Autor: alina.serea Life
Pe aceeași temă