Fitoterapia: tratamente naturiste din extract mladite, ceaiuri, suplimente si alte minuni ale naturii !

Publicat: 26 apr. 2021, 15:37 Autor: Hermina Hagianu News
Fitoterapia: tratamente naturiste din extract mladite, ceaiuri, suplimente si alte minuni ale naturii !

Mulți sunt tentați să trateze micile afecțiuni cu plante, care sunt percepute ca fiind mai naturale. Fie că vin sub formă de ceaiuri de plante, uleiuri esențiale sau capsule, nu toate sunt eficiente și unele nu sunt lipsite efecte secundare. Însă, cele mai multe sunt benefice și fac obiectul fitoterapiei. Fitoterapia este un cuvânt de origine greacă care se referă la arta vindecării cu plante. Utilizarea medicinală a plantelor se pierde la originile timpului: primii oameni le-au mestecat pentru a-și trata afecțiunile. În China, India, Mesopotamia, Egipt primele texte cunoscute de tratamente pe bază de plante ar fi apărut undeva între 3000 și 1500 de ani înainte de era noastră.

O tabletă sumeriană, descoperită în Mesopotamia și datând din mileniul 3 î.Hr., oferă 15 rețete: smirnă, cimbru și salcie sunt amestecate cu bere sau vin. Mandragora, opiu extras din mac și salcia figurează în mod evident în papirusul Ebers, un tratat egiptean de medicină, care datează din 1600 î.Hr. Acesta era un remediu care a fost perpetuat și a fost îmbogățit de-a lungul timpului cu contribuțiile grecilor și românilor, de la Hipocrate la Galen, inclusiv Pliniu cel Bătrân. Dioscoride din secolul I al erei noastre enumeră 600 de plante de uz medicinal: o lucrare care va fi o referință timp de 1.500 de ani. După căderea Imperiului Român, ecleziasticii au fost cei care au preluat și cultivat plantele în mănăstiri. Descoperirea Americii va duce la descoperirea de noi plante, cum ar fi chinchinas.

Chiar și astăzi, medicina pe bază de plante rămâne principalul remediu în multe țări în curs de dezvoltare. În țările dezvoltate, multe medicamente sunt derivate din plante, însă medicina pe bază de plante a fost mult timp neglijată, considerată un remediu primitiv. În ultimii ani, din fericire, a revenit în prim plan.

Afecțiuni bronșice, tulburări de somn, pietre la rinichi, exces de colesterol, herpes – medicina pe bază de plante poate ajuta în cazul multor boli, dar cu siguranță nu toate patologiile. Nu vindeci cancerul cu medicamente pe bază de plante. Pe de altă parte, este posibil să sprijine gestionarea efectelor secundare legate de tratamente. Atenție însă la mesajele răspândite. Să luăm de exemplu un extract mladite merișoare: va preveni reapariția infecțiilor urinare, dar, în orice caz, nu va vindecă infecțiile urinare majore cu febră mare. Avantajul anumitor plante este acela de a limita consumul de droguri sintetice și de a permite scăderea dozajului și efectelor adverse ale medicamentelor.

Astăzi, nu mai este vorba de a se opune tratamentelor pe bază de plante și medicamentelor, ci de a le folosi că complement. Medicina naturală pe bază de plante nu poate fi improvizată. Ierburile nu sunt placebo și pot interacționa și cu alte tratamente. Sunătoarea, de exemplu, cunoscută pentru proprietățile sale antidepresive, scade activitatea multor medicamente. Și în timp ce tulburările ușoare pot fi gestionate prin automedicație, există limite. Pentru că a te trata cu plante nu înseamnă neapărat că poți pune diagnosticul corect. În Europa, există mai mult de 1000 de plante utilizate pentru uz medicinal, dar farmacopeea enumeră aproximativ 400, dintre care 200 au indicații terapeutice încadrate și 148 scapă de monopolul farmacistului. Toate plantele otrăvitoare sau despre care se știe că sunt toxice au fost eliminate.

De asemenea, prin conceptul de natură binefăcătoare, vedem apariția plantelor exotice din Orient care, folosite fără retrospectivă, în condiții netradiționale, pot rezervă surprize neplăcute. De aceea, trebuie acordată o mare atenție utilizării remediilor din plante. Este indicat ca atunci când luăm un supliment, un extract de mlădițe sau orice alt preparat din plante să ținem cont de două aspecte: magazinul de unde cumpărăm și sfatul medicului sau al farmacistului.

Ce părți de plante sunt folosite?

Aproape orice parte a plantei medicinale poate fi utilizată. În general, sunt folosite părțile regenerabile: tulpini, frunze, flori. Mai rar sunt utilizate rădăcinile și scoarța. În ceaiul de plante, rădăcinile și scoarța sunt adesea prea amare și respectarea tratamentului este dificilă, de unde apare și avantajul, în mai multe situații, al suplimentelor din plante.

Dar cunoașterea numelui unei plante nu este întotdeauna suficientă: diferitele sale părți pot avea proprietăți terapeutice diferite. Acesta este cazul șocului, a cărui floare este diuretică, iar fructul este bun împotriva răcelilor. În urzici, partea aeriană calmează durerile reumatice, iar rădăcina ameliorează problemele urinare asociate cu hiperplazia benignă de prostată. Un alt exemplu, floarea de tei este cunoscută pentru proprietățile sale anxiolitice, în timp ce alburnul de tei va avea mai degrabă o acțiune purificatoare.

În ce forme ar trebui să fie utilizate?

Formă de ceai din plante, cea mai tradițională, rămâne foarte eficientă. Dar nu este întotdeauna ușor de utilizat în viața modernă. Cu toate acestea, medicii și farmaciștii preferă această formă, care colectează toate substanțele active ale plantei. Acestea sunt amestecuri complexe care funcționează în sinergie. Dacă luăm sunătoarea, de exemplu, ingredientul activ are mai multă activitate atunci când este amestecat cu celelalte componente ale plantei. În ceaiul de plante, dozajul rămâne incert și nu permite eficacitatea reproductibilă. Cel mai adesea, formele utilizate în mod tradițional se dovedesc a fi cele mai eficiente și cele mai puțin periculoase. De asemenea, sunt utilizate și extractele de mlădițe, însă aici pot există unele precauții, în funcție de extractul folosit. În schimb, unele plante se pot dovedi otrăvitoare dacă ne abatem de la utilizarea stabilită. Germanderul, utilizat în mod tradițional în ceaiul de plante, s-a dovedit, sub formă de pulbere, dăunător ficatului. Capsulele sau tabletele din plante par mai potrivite, deoarece sunt ușor de administrat.

Uleiurile esențiale extrase din plante aromatice sunt utilizate într-o anumită ramură a medicinei pe bază de plante: aromaterapie. Și încă o dată, atenție! Aceeași plantă nu va fi utilizată pentru aceleași indicații în ceaiul de plante sau în ulei esențial. Cu sau fără contraindicații, plantele, din fericire, reprezintă în continuare remedii benefice în multe situații. Alese cu grijă, acestea ne pot îmbunătății simțitor sănătatea.

 

Publicat: 26 apr. 2021, 15:37 Autor: Hermina Hagianu News
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă