VIDEO! Ranca una dintre cele mai spectaculoase localitati montane din Romania transformata intr-un haos imobiliar! In ce hal arata acum!

Publicat: 18 sept. 2018, 14:57 Autor: D. C. News 3

Ranca, cea mai inalta statiune montana din Romania, 1600 de metri altitudine a fost transformata intr-un urias santier in lucru in care fiecare a construit dupa capul lui.

Ranca, un paradis transformat intr-un haos imobiliar! Un urias santier prost gandit. Emisiunea Romania te Iubesc de la Pro Tv a realizat un reportaj dureros in localitatea Ranca din judetul Gorj acolo unde sute de oameni si-au construit case si vile dupa bunul plac fara nicio regula de urbanism. In prezent peisajele superbe montane sunt transformate intr-un haos imobiliar.

De cum patrunzi in Ranca te izbeste imaginea dezolanta a acestui loc. Colosi de caramida sau boltari ridicati aiurea, neterminati, cladiri varuite in toate culorile pamantului constructii ridicate una in alta fara nicio norma de urbanism sau arhitectura. De sus imaginea acestui loc este si mai revoltatoare: o puzderie de case ridicate pe coama muntelui, in goana oamenilor de a face bani din tursim. Aici au case parlamentari, procurori, angajati ai serviciilor de informatii, judecatori, inalti functionari publici si oameni cu influenta. Multi doar si-au marcat terenul cu ciment, in speranta ca intr-o buna zi vor ridica o vila la munte.

Drumurile care leaga aceste constructii sunt facute praf, cumva muntele se razbuna pe oamenii care au venit aici. Pe muntii din imprejurimi s-ar putea schia, dar deocamdata sunt doar planuri care de ani buni nu au reusit sa fie aplicate. Studiile de fezabilitate arata ca s-ar putea construi 48 de kilometri de partie la Ranca.

Ranca, un paradis transformat intr-un haos imobiliar! Un urias santier prost gandit

Intre timp in Ranca au aparut peste 1.000 de constructii. Din tot judetul Gorj, Ranca reprezinta pricipalul pol de atractie pentru turisti, iar Ministerul Turismului are de ani buni planuri pentru dezvoltarea domeniului schiabil de aici.

Povestea acestui loc incepe in 1930 cand Banca Populara Gilordul din Novaci a ridicat 6 cabane pe munte cu sprijinul premierului din acea vreme, Gheorghe Tatarascu. Dupa Revolutie, pe la mijlocul anilor 90 primariile din comuna Baia de Fier si orasul Novaci au inceput sa concesioneze pe 49 de ani loturi de doar 200 de metri patrati celor care doreau sa construiasca in varful muntelui si au deschis o adevarata cutie a Pandorei.

Preturile au fost derizorii, au pornit de la 35 de dolari pe an pentru un lot. Nu a existat nicio logica dupa care s-au ridicat casele iar primarii s-au multumit doar sa incaseze bani de pe urma constructiilor, fara sa impuna si norme de urbanism. Mai mult, un adevarat razboi s-a dus si se duce in continuare intre cele doua localitati pentru acest varf de munte. Linia de granita trece haotic printre case, unele apartin orasului Novaci, altele comunei Baia de Fier.

Din 2011 Ranca are canalizare construita pe fonduri europene de preaderare, 3.600.000 de euro a costat si oficial nu a functionat nici macar o zi de la receptia facuta acum 7 ani. Statia de epurare pentru canalizare nu funcioneaza deloc si toate dejectiile care ajung in ea sunt deversate fara nicio filtrare direct in padure.

Nu exista nici iluminat public iar multe dintre fosele septice ale vilelor din Ranca de multe ori cand se umplu se revarsa prin mijlocul drumului. Trotuare nu exista si nici locuri pe unde sa se mai faca vreodata.

Publicat: 18 sept. 2018, 14:57 Autor: D. C. News 3
Pe aceeași temă