Raluca Bădulescu, sfaturi pentru a ne menține în formă de Paște!

Publicat: 30 apr. 2021, 20:45 Autor: Dora Bazavan Vedete

Raluca Bădulescu și-a propus să ajungă până în această vară la greutatea de 55 de kilograme, ideală pentru ea!

Dacă mănâncă sau nu de Paște și își face poftele de sărbători, jurata “Bravo, ai stil” a dat cărțile pe față pentru Ciao.ro.

 Raluca, știu că ești gurmandă, pofticioasă! Ce înseamnă Paștele pentru ține?

Paștele nu este despre mâncare, nicio sărbătoare nu este despre mâncare! Multe lucruri în viață sunt despre mâncare, dar nu putem să punem egal între o sărbătoare creștină și mâncare, totuși, mai ales țînând cont de faptul că eu nu țin post, nu e ca și cum aștept să vină ziua respectivă a sărbătorii ca să pot mânca. Pentru mine Paștele înseamnă, în primul și în primul rând, familie! Pentru că acestea sunt ocazii în care, dintotdeauna, am petrecut în familie, strânși în jurul mesei, tradițional. Dacă vreți un răspuns din punct de vedere al mâncării, Paștele înseamnă bunătăți făcute de mama.

Dă-ne, te rog, 5 sfaturi de care putem ține cont ca să nu dăm iama în mâncare!

Nu că aș fi eu expertă în sfaturi dar… recomand, mai ales că și medicii o fac, în general, să fim ponderați, să nu ne aruncăm în 2 kilograme de miel și un cozonac, și încă un kilogram de drob. Eu cred că așa cum m-a învățat operația de GastricSlim și domnul profesor Copăescu, că poți să mănânci orice și te poți bucura de orice bunătate, atâta timp cât consumi alimentele într-o cantitate mică. Pentru că este mult mai bine să mâncăm de mai multe ori pe zi cantități mici, decât să ne așezăm la masă și să ne îmbuibam cu șapte feluri de mâncare. Cinci sfaturi nu am, dar am două: să încercăm să consumăm cantități mai mici de mâncare pe parcursul zilei, iar sfatul doi ar fi opus primului: “dacă-i bal, bal să fie … asta este!”, adică în cazul în care se mănâncă mai mult la masa de Paște, iar următoarele zile, e de dorit să se consume doar salate și fructe, ca să avem un echilibru. Pentru că nu e bine să mâncăm prea multe alimente grele, trei zile la rând.

Cât de mult te scoate din confortul tău zilnic alimentația sau meniul pentru Paște? Te îngrași sau slăbești în această perioadă?

Meniul de Paște, de Crăciun, de nunți, cumetrii sau alte sărbători nu mă scot din regimul meu normal pentru că m-am învățat, în ani, să mănânc cantități mici de mâncare și să consum doar alimentele care nu îmi fac rău; și reușesc să mențin acest echilibru. Ce m-a scos puțin din acest regim a fost perioada de lockdown, atunci când a trebuit să stăm două luni în casă. Statul în casă, combinat cu puțin mai multă mâncare decât de obicei, în special dulciuri, pentru că se știe că sunt fanul acestora, m-a cam un pic și am pus câteva kilograme pe care, ulterior, le-am dat jos. Însă meniul de Paști sau orice alt meniu festiv, nu mă scot din regimul pe care-l țîn în mod normal, pentru că eu mănânc orice, doar că în cantități mici, fie că e Paște sau Crăciun, eu mă bucur de orice e pe masă, dar moderat.

Cum ai învățat să mănânci de când ai o siluetă de invidiat și, practic, te-ai transformat total?

Toate aceste minuni vin datorită operației de GastricSlim pe care am făcut-o la domnul Prof. Copaescu acum opt ani. Practic, această operație, te învață că te poți bucura și mânca, tot ceea ce-ți dorești, dar în cantități mici. Eu nu sunt genul de om care să pot ține un regim stric alimentar, adică nu pot să mănânc frunze de salată sau morcovi fierți pentru restul vieții. Sunt o tipă gurmandă, îmi plac bunătățile, îmi plac foarte mult dulciurile, dar de toate acestea, am învățat în timp, că mă pot bucura, atâta timp cât respect cantitățile mici de mâncare și încerc să mențin un echilibru. Acesta este secretul, să consumi alimente moderat, dar și să bei apă și ceai, cel puțin câte 1,5 l pe zi din fiecare, că mai taie pofta de mâncare. Toate acestea m-au ajutat să-mi mențin silueta de-a lungul timpului și se va întâmpla și de acum înainte!

Care este acum greutatea ideală pentru tine? Sau la câte kilograme intenționezi și îți dorești să ajungi?

Greutatea ideală pentru mine ar fi de 55-56 de kg, pentru că am 1,72 cm înălțime. Acum cântăresc în jur de 60 kg și sper că până în vară să reușesc să ajung la greutatea dorită, dar sunt “într-un proces de transformare”. M-am mai cu kilogramele pe parcursul anilor, am mai oscilat între 65-57 kg, dar sper că până la vară să reușesc să ajung la cele 55 de kilograme pe care mi le doresc.

Ce îți place cel mai mult să mănânci în perioada sărbătorilor pascale? Ce nu îți lipsește atunci niciodată de pe masă și din frigider?

Evident … dulciurile! Ador dulciurile făcute în casă, dar și cofetăriile care fac dulciuri . Ador gusturile copilăriei! Cozonacul îmi place la nebunie, tortul pe care-l face mama pentru că are un gust divin, deși știu că nu-i specific de Paști, dar nu contează la mine. Cu orice ocazie când o prindem pe mama în toane bune, sau când este vreo sărbătoare, o rugăm să facă , care este cu ciocolată neagră, cu vișine, blat, nucă, cacao.

Din mâncărurile care se mănâncă de Paște prefer pască, nu mănânc miel, drob, ciorbă. La mâncăruri mai puțin mă pasionează ceva în mod deosebit, dar dulciurile le visez încă dinainte de Pașți! Dulciurile nu-mi lipsesc niciodată, în general, nici din casă, nici din viață, nici de Pașți!

Pleci cu familia într-o vacanță sau v-au fost date planurile peste cap din cauza pandemiei?

Niciodată nu plecăm de Paști în vacanță, întotdeauna sărbătorile le-am făcut acasă, în România, împreună în familia. Înainte plecam foarte des în vacanțe dar acum, în perioada pandemiei s-au schimbat lucrurile, dar sunt sigură că totul va fi bine, că vom reveni la normal, ne-am vaccinat… Sunt absolut sigură că în scurt timp lucrurile vor fi mult mai bune, dar, așa cum va spuneam, de Pașți și de Crăciun întotdeauna am sărbătorit în familie, în România, acasă la părinții mei.

Care sunt ritualurile tale pentru această zi de sărbătoare?

Ritualurile mele de Paște sunt ca ale tuturor românilor, mergem în noaptea de Înviere la Biserică, luăm Lumina,  acum respectând toate recomandările pe fondul pandemiei. Ne întoarcem acasă, stăm toți la masă, ciocnim un ouă, suntem împreună toată familia.

Duminică revenim la masa de Pașți, nu mâncăm din timpul nopții pentru că nu este o ora tocmai potrivită. Cam acestea sunt ritualurile, cam aceleași cu ale tuturor românilor, nu facem nimic special. Special este că ne întâlnim cu toții și ne bucurăm împreună de această Sărbătoare Sfântă!

Obișnuieșți să ții post? Ai ținut vreodată? Crezi în astfel de obiceiuri?

Nu pot să țin post…îmi pare foarte rău! Cu toate acestea consider că postul este foarte important din punctul de vedere al credinței, iar eu și întreaga familie suntem foarte credincioși, dar eu și copilul facem de a nu posti. Eu consider că postul este important nu doar din perspectiva credinței, dar și din punct de vedere al sănătății, pentru că acest neconsum de carne, produse din carne, lactate, pentru o perioadă este recomandat în general și în diete, și de către medici. Postul nu este întâmplător, și dacă aș putea să-l țin aș fi foarte fericită. Am încercat, 4-5 zile, apoi am renunțat! Însă recomand ca cine poate, să postească, deoarece știu că este benefic atât sufletului, credinței, dar și trupului, sănătății… este minunat!

În ziua de astăzi se plătesc curele de detoxifiere, sora-mea, spre exemplu, este vegană, nu vegetariană, și are o sănătate excepțională, de unde rezultă că da, postul este o binecuvântare, din toate punctele de vedere și da, îmi doresc să reușesc să ajung la performanța de a posti! Momentan nu sunt , dar revin în curând!

Ce ar trebui să purtăm sau în ce să ne îmbrăcăm atunci când mergem la biserică, la Slujba de Înviere?

Acum s-au mai schimbat puțin lucrurile pentru că țînând cont că suntem în pandemie nu știu cât de multe persoane vor merge la Slujba de Înviere și cât accent se va pune pe îmbrăcăminte. Însă, eu știu că este o tradiție, de Paște, că mereu trebuie să ne înnoim! Bine, eu profit de orice ca să mă înnoiesc!

Fie că-ți cumperi o pereche nouă de pantofi, o rochie sau mai știu eu ce, este primăvară, este bucurie, este lumină, este frumos să porți ceva nou care să te bucure.

La Biserică, la Slujba de Înviere, cred că trebuie purtate haine decente, nu trebuie să facem excese vestimentare sau de orice alt fel…trebuie să ne îmbrăcăm civilizat, elegant, cu atenție la detalii, dar nu cu lucruri extravagante, make-up exagerat sau mai știu eu cum! Treburile astea sunt valabile și pentru masa de Paște, dar depinde și unde îl petrecem sărbătoarea…de locație. Ținuta diferă în funcție de locație, dacă mergem la club, deși nu cred că se poate în perioada asta, atunci ne trebuie o ținută mai extravagantă, dacă mergem la o petrecere în familie, ținuta să fie comodă, dar elegantă, nu să aruncăm așa, pe noi! Eu sunt de principiul că trebuie să avem, în permanență, ținute care să ne facă plăcere, iar când ne privim în oglindă să ne bucure ce vedem, haine atent alese, să avem un aspect îngrijit! În principiu, Paștele este o sărbătoare și trebuie să o tratăm ca atare!

Sărbătorile înseamnă și o cheltuială în plus pentru că trebuie să cumpărăm și multe cadouri! Câți bani crezi că o să cheltuieșți cu această ocazie pentru cei dragi și pentru ține? Ce îți doreșți?

Sărbătorile înseamnă o cheltuiala în plus…nu știu cum s-a ajuns la problemele de genul acesta, în societate, pentru că sărbătorile au ajuns deja o chestiune de marketing în genul: . Eu aș veni și aș spune că oricând putem cheltui bani și să ne simțim bine!

Da, de Paște facem cadouri celor dragi dar asta trebuie privită ca o bucurie, nu ca o obligație, pentru că nu e vorba de câți bani cheltuiești, ci faptul că te gândeșți să oferi din suflet un lucru care știi că i-ar face plăcere și bucurie celui drag!

Normal că tuturor ne-ar face plăcere să primim cadou , numai că eu îmi doresc, cel mai mult, în general, dar și în contextul pandemiei…sănătate! Avem și cadouașe mici pentru cei dragi, de la Iepuraș, mai ales pentru copilul nostru, Alex, pentru că el este soarele nostru, centrul existenței noastre, și știu că el se bucură cel mai mult. Eu, în general, mă bucur mult de sărbători, mă bucură și cadourile, iar copilul se bucură și mai mult decât noi.

În perioada imediat următoare după sărbători, pentru sezonul estival, îți doreșți să faci câteva ajustări estetice la tine pentru a atrage toate privirile pe plajă? Cum se pregătește Regina Regească să rupă gura târgului?

Procedurile de înfrumusețare  trebuie făcute  constant, nu cu o ocazie anume. Nu știu dacă voi dar, personal, mă pregătesc cu ținute care sper să aibă o spectaculoasă, deoarece mie îmi plac enorm hainele, gențile, bijuteriile! În permanență trebuie să avem grijă de aspectul nostru fizic, la hainele pe care le purtăm, la felul în care arătăm.

 

 

Publicat: 30 apr. 2021, 20:45 Autor: Dora Bazavan Vedete
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...
Pe aceeași temă