Raed Arafat se opune deschiderii teraselor și mall-urilor! ”Pot, dar NU!”

Publicat: 14 mai 2020, 08:50 Autor: Maria Apostol News
Raed Arafat se opune deschiderii teraselor și mall-urilor! ”Pot, dar NU!”

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că se opune deschiderii teraselor și mall-urilor începând cu 15 mai. Șeful DSU spune că deși legea prevede că pot fi deschise, CNSSU se poate opune și ar putea să spună „NU!” la această măsură de relaxare.

Arafat a spus că membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă pot respinge prevederea privind deschiderea teraselor.

O să se analizeze la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) deschiderea teraselor, a mall-urilor, nu o să comentez ce s-a discutat astăzi pentru că nu știu tot proiectul și tot ce a ieșit.

Raed Arafat se opune deschiderii teraselor și mall-urilor

Problema mall-urilor care s-a discutat acolo (în Parlament – n.red.), este că centrele comerciale sunt de regulă loc de plimbare, mai ales a copiilor, tinerilor, toți merg la mall. E adevărat că cinematografe acum este exclus să ai, food court-ul unde se merge lumea să mănânce, acolo ai multă lume, rând, vânzoleală… Ăsta era motivul pentru care spațiul intern al mall-ului s-a considerat că este un risc major.

Și totuși, s-au păstrat unele magazine, unele servicii deschise, precum spălătoriile, magazinul alimentar de acolo, optica medicală din interior a rămas deschisă, pentru că acolo merg oameni care au treabă direct cu acel serviciu. Rezolvă și pleacă.

O să analizăm ce înseamnă mall-urile mici. La asta trebuie să se uite colegii epidemiologi. E bine să le deschidem de acum, sau e bine din 1 iunie, sau din 15 iunie. Asta trebuie analizat.

Nu am văzut toate propunerile din lege, dar unele poate că sunt la presiunea unor entități, unor grupuri care aau presat peste tot, care vor să se relaxaze totulimediat. Nu neapărat astfel de propuneri vin în concordanță cu ce spun epidemiologii, cu ce spun specialiștii în domeniu.

Trebuie să vedem cum vom rezolva această problemă. Am înțeles că există locuri unde scrie în lege că pot deschide – restaurante, terase… Asta înseamnă că CNSSU poate să spună „NU!”. Dacă e așa, e OK. Pot, dar NU!

Deci e clar că în data de 15 NU! Dacă e ceva imperativ și care te obligă la ceva și epidemiologii spun că nu e bine, acest lucru e normal să-l menționăm și să avertizăm populația că nu e OK. Dar dacă scrie „pot” sau „se poate”, că ăsta e limbajul, înseamnă că aici avem loc de discutat la CNSSU, la grupul tehnico-științific, ca să rezolvăm această problemă”, a declarat Raed Arafat.

Publicat: 14 mai 2020, 08:50 Autor: Maria Apostol News
Pe aceeași temă