Profesorul a renuntat la catedra pentru albine! Si-a transformat pasiunea in afacere

Publicat: 14 Oct. 2018, 18:33 Life
Profesorul a renuntat la catedra pentru albine! Si-a transformat pasiunea in afacere

Tiberiu Biriş din Blaj a renunţat la meseria de profesor în anul 1995, când a simţit că ceea ce se întâmplă în învăţământul românesc nu îi oferă suficiente motive de a continua.

Profesorul a renuntat la catedra pentru albine! Si a început să crească albine, realizând astfel o mică afacere dintr-o veche pasiune. Fost profesor de fizică, Tiberiu Biriş a ajuns să deţină 120 de familii pe care le creşte şi le hrăneşte în condiţii bio, iar acestea produc mai multe tipuri de miere. Faptul că astfel reuşeşte să îmbine utilul cu plăcutul şi că pasiunea a prins treptat conturul unei mici afaceri demonstrează că a câştigat pariul pus cu sine însuşi în urmă cu mulţi ani.

”Am renunţat la învăţământ în anul 1995. Sunt profesor de fizică, dar am ales să mă ocup de albine. Nu poţi lucra cu albinele decât dacă te atrag, dacă ai o pasiune pentru ele. Fără pasiune nu poţi face. De fapt cred că în nicio meserie nu poţi obţine rezultate dacă nu pui şi suflet. Viaţa de stupar e grea. Nu beneficiem de subvenţii cum se întâmplă în alte domenii din agricultură. Avem noi un program naţional apicol care ne mai sprijină, dar şi multe interdicţii. Spre exemplu, producătorii de miere bio nu au voie cu albinele la culturile care se stropesc. Învăţământul românesc m-a dezamăgit, iar ceea ce este la ora actuală îmi dă dreptate. Mi-am dat seama că nu merge pe un drum. Dovadă este ziua de astăzi”, a spus Tiberiu Biriş, preşedinte al Asociaţiei Produselor Tradiţionale şi Ecologice Alba şi al Asociaţiei Apis Târnave de Apicultură.

tiberiu-biris apicultorAlbinele produc mai multe tipuri de miere certificată, precum polifloră, de salcâm, de tei sau de mană. Mierea de mană sau de pădure, aşa cum i se mai spune, este de culoare închisă, aproape neagră, fiind bogată în minerale şi deopotrivă în vitamine.

”Mierea de mană se produce nu din nectar de flori. Există nişte păduchi, numite afide, care atacă pădurile când e secetă. Afidele lasă un suc dulce, numit mană, pe care albina îl ia şi îl transformă în miere. Mierea aceasta are o proprietate deosebită, o caută mulţi în străinătate, are peste 24 de minerale. Un om în vârstă care nu are minerale în corp şi căruia i se prescriu tablete de magneziu sau fier poate renunţa la acestea dacă mănâncă miere de mană”, a explicat Tiberiu Biriş.

”În acest an, producţia a fost bună în zona judeţului Alba şi pe Mureş spre Arad. Am obţinut salcâm, mai mult decât anul trecut, dar în schimb cantităţi mai mici la polifloră şi mană. La salcâm, spre exemplu, am făcut 30 de kilograme de miere bio pe familie”, a declarat Tiberiu Biriş.

”Dacă te ocupi de albine şi ai un număr mare de familii poţi trăi bine fără un alt salariu, însă trebuie ţinut cont că nici costurile de producţie nu sunt mici. Spre exemplu, pe producător îl costă, din calcule scurte, în jur de 8 lei un kilogram. Într-un an bun se poate ajunge la 50 de kilograme de miere per familie”, a afirmat apicultorul.

”Într-adevăr în stup există un medicament pentru multe afecţiuni, dar nu medicamentul acela, <îl iau o săptămână şi m-am vindecat>. Trebuie să-l iei ca orice produs naturist o perioadă îndelungată să ai rezultate. Mierea este cel mai bun îndulcitor. Este un aliment de bază. Dacă nu e pasiune nu poţi să faci, albinele înţeapă, iar înţepăturile dor. Dacă am renunţat la tot pentru albine îţi dai seama că am prins un pic de pasiune. Sper să îmbătrânesc mai tare decât atât, iar când nu mai pot lucra, o familie – două tot ţin, acolo, să mă uit la ele”, a susţinut Tiberiu Biriş.

Afla mai multe aici!

Publicat: 14 Oct. 2018, 18:33 Life
Pe aceeași temă