Prof. Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID! Când și câte doze vor ajunge în țară

Publicat: 18 Nov. 2020, 08:04 Arhiva

Reprezentantul României la Oranizația Mondială a Sănătății a vorbit despre stadiul dezvoltării vaccinului împotriva noului coronavirus, când vor veni primele doze de vaccin în țară, dar și câte vor veni.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentant OMS, susține faptul că cel mai probabil anul viitor în luna februarie vor veni primele doze de vaccin împotriva noului coronavirus. Există o strategie europeană privind vaccinarea anti-COVID. Vaccinurile conțin un acid nucleic, în prezent există două companii care au anunțat că cea de-a treia fază a studiilor clinice s-au încheiat, arată Antena 3.

„În momentul de faţă sunt două companii care au anunţat încheierea celei de-a treia faze a studiilor clinice. Este vorba de compania Pfizer, în asociere cu o firmă din Germania şi cea de-a doua companie este Moderna din SUA.

Ambele vaccinuri sunt de tip ARN-mesager, conţin un acid nucleic care dă comanda celulelor proprii ale omului să producă o proteină virală şi care ulterior determină un răspuns imun.

Cele două vaccinuri sunt oarecum similare, dar există două diferenţe mari în ceea ce priveşte modul în care se păstrează aceste vaccinuri. În cazul Pfizer se păstrează mult mai dificil, la temperaturi foarte scăzute, minus 80 de grade. Vaccinul de la Moderna se păstrează mai uşor, în frigider”, transmite specialistul.

Prof. Alexandru Rafila: ”Există nevoia de două doze de vaccin la interval de 30 de zile”

”Există şi un DAR foarte mare. Moderna este o companie americană care are o producţie limitată iniţial. Ei au promis că până la sfârşitul anului vor face doar 20 de milioane de doze. Un miliard, anul viitor. Asta ne arată că înţelegerea între Comisia Europeană şi Pfizer va fi cea care va genera vaccinul de care vom beneficia şi noi.

Directorul Agenţiei Europene a Medicamentului a precizat luna ianuarie ca fiind luna în care este posibil să acorde autorizaţia vaccinului Pfizer care este depus pentru autorizare la Agenţia Europeană a Medicamentului.

(…) Aceste centre de vaccinare va trebui să asigure protecţia personalului medical şi a instituţiilor esenţiale pentru funcţionarea societăţii. Estimez că numărul acestor persoane va fi de 400.000 de persoane. Ar fi necesară o primă tranşă de un milion de doze pentru vaccinarea personalului medical şi a celor care lucreză în zonele esenţiale pentru funcţionarea societăţii. Există nevoia de două doze de vaccin la interval de 30 de zile”, a mai spus medicul.

Sursă foto: captură video youtube

Publicat: 18 Nov. 2020, 08:04 Arhiva
Pe aceeași temă