Prețul cărnii de porc va crește semnificativ până la finele anului

Publicat: 19 oct. 2019, 16:54 Autor: D. C. News 3
Prețul cărnii de porc va crește semnificativ până la finele anului

ACEBOP anticipează o creştere a preţului cărnii de porc din România până la 8 lei/kg, dublu faţă de preţul cărnii importate din Germania, Spania şi Danemarca.

Prețul cărnii de porc va crește. „Ca previziune, Uniunea Europeană prevede până la sfârşitul anului o stagnare la preţul cărnii de porc. La noi, cred că va fi creştere în continuare până la 8 – 8,2 lei/kg la poarta fermei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

Preţul care porneşte de la fermier s-a mărit considerabil din februarie până în prezent, de la 3 lei/kg la 7,3 lei lei/kg în octombrie.

Prețul cărnii de porc va crește

Numărul focarelor de pestă porcină a crescut

„În luna februarie, noi fermierii am avut o problemă foarte mare. Preţul la carnea de porc a ajuns la 3-3,5 lei/kg viu. Am fost la ministrul Agriculturii care a activat o măsură de piaţă astfel încât într-o perioadă, până în aprilie, preţul a rămas constant în jur de 4-4,5 lei/kg.

Trendul îl dă fermierul, porcul în viu care pleacă spre abator. Acela e preţul de debut care normal ar trebui să fie un pic mai mare decât preţul de producţie care este în jur de 5,4 şi 5,6 lei/kg.

În februarie eram la 3-3,5 lei/kg, era catastrofă, după care în aprilie a fost o stagnare, iar apoi preţul a crescut în fiecare lună, ajungând astăzi (octombrie 2019- n.r.) la 7-7,3 lei/kg”, a explicat preşedintele ACEBOP.

Producţia internă este foarte scăzută, piaţa fiind compensată în materie de 65% prin importurile din Germania, Spania şi Danemarca.

„Evoluţia preţurilor depinde de măsurile care vor fi luate. Avem deja o lege a reproducţiei funcţională. Avem norme de aplicare. Dacă legea începe să funcţioneze şi se va stimula reproducţia, atunci preţul va începe să scadă, dacă nu, va continua să crească pentru că producţia internă este foarte mică. Am ajuns să importăm în jur de 65%, în principal din Germania, Spania şi Danemarca”, a mai spus Mary Pană.

Preţurile cărnii de porc autohtone, pe rafturile magazinelor, ajung în prezent la 13-14 lei/kg, o diferenţă de aproximativ 3 lei faţă de preţul cărnii din import.

Publicat: 19 oct. 2019, 16:54 Autor: D. C. News 3
Pe aceeași temă