Cât a ajuns să coste 1 kilogram de carne de porc, cu două săptămâni înainte de Crăciun

Publicat: 07 dec. 2023, 14:17 Autor: Alina Nistor News
Cât a ajuns să coste 1 kilogram de carne de porc, cu două săptămâni înainte de Crăciun

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar românii deja se gândesc la bucatele pe care le vor pune pe masa de Crăciun. Vorbim despre tradiţionala friptură de porc, dar şi despre jumări din carne de porc, piftie cu carne de porc, şorici, slănină, ciolan afumat, cârnaţi sau caltaboşi. Din păcate, însă, în acest an vom plăti mai mult pe carnea de porc!

La Mega Image, de exemplu, o ceafă de porc fără os costă 23,39 lei (aproximativ 650 de grame), iar un cotlet de porc fără os, pachet special, costă 38,49 lei (aproximativ 1,1 kilograme).

La Auchan, un kilogram de carne tocată de porc costă 20,99 lei, un kilogram de ceafă de porc afumată vrac se vinde cu 45,95 lei, iar un kilogram de slănină de porc afumată valorează 27,95 lei.

Cel mai scump este şoriciul! Pofticioșii sunt nevoiți să scoată din buzunare chiar şi 200 de lei pentru un kilogram. Lebărul, tobă sau caltaboşul sunt între 40 şi 60 de lei kilogramul. Cea mai costisitoare carne de porc „în viu” este cea de Mangalița. Prețul variază între 30 și 35 de lei pe kilogram. Unii dintre români aleg să crească porci și să-i sacrifice sau să-i vândă de Crăciun. De exemplu, o pereche de purceluși, cam de două luni, se vând și cu 600 de lei.

Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă legea

Li se recomandă persoanelor să achiziționeze produse alimentare din unitățile sau spațiile autorizate ori înregistrate sanitar veterinar. Este o recomandare care vine din partea ANSVSA – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Comercializarea cărnii și a produselor provenite de la porcul crescut în gospodărie este interzisă în România. Aceeași regulă se aplică și în cazul cărnii și a produselor ce provin din zonele de restricție, având în vedere evoluția virusului PPA – Pesta Porcină Africană.

Mai mult decât atât, înainte de a consuma carnea de porc, trebuie să existe o examinare a animalului din gospodărie pentru Trichinella spp. (rezultat negativ). Se aplică și în cazul consumului de carne provenită de la porcii mistreți.

În condițiile în care se comercializează carne de porc fără expertiză sanitar veterinară, atunci se pot primi amenzi între 20.000 și 40.000 de lei.

SURSA FOTO: Social Media

Publicat: 07 dec. 2023, 14:17 Autor: Alina Nistor News
Absolventă a Facultății de Filozofie și Știinte Politice, Master în Marketing politic și Comunicare. Redactor și reporter la Antena Stars,…...
Pe aceeași temă