Masa de Crăciun 2023. Ce vin să alegi pentru sarmale, friptură sau cozonac

Publicat: 25 dec. 2023, 10:40 Autor: Alina Nistor Life
Masa de Crăciun 2023. Ce vin să alegi pentru sarmale, friptură sau cozonac

De la masa de Crăciun nu poate lipsi un vin de calitate! Alegerea vinului însă se face întotdeauna cu atenţie, în funcţie de ceea ce avem în farfurie. Iată câteva sfaturi despre alegerea celui mai potrivit vin de Crăciun, în funcție de preparatele pe care vrei să le servești.

Roşu, alb sau rosé, vinul este un element important al fiecărei mese, mai cu seamă dacă vorbim despre Crăciun. Specialiştii susţin, însă, că trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor şi alegerea vinului se face întotdeauna cu atenţie, în funcţie de ceea ce avem în farfurie.

„La aperitiv putem servi vin spumant alb sau rosé pentru invitații noștri sau vinuri albe, uşoare. Prospețimea acestor soiuri se pretează gustărilor de la început de masă și îmbie la discuție. Pentru meniul principal, facem în general un pairing între vinuri şi mâncarea pe care o pregătim. Un vin bine ales va scoate în evidentă calităţile unui anumit fel de mâncare gătit cu drag și vice-versa.

Spre exemplu, la sarmale merge o fetească neagră cu aromă de prune, cireșe negre și mure. La friptura de porc asociem vinuri roșii corpolente, iar la preparatele din pui, alegem vinuri fructate, în special vinuri albe seci. Un vin roșu îndrăznet, cu note fine de piele și tabac cât și aciditatea revigorantă potențează perfect preparatele din carne roșie”, ne sfătuiește specialisul Livia Gîrboiu.

Nu doar carnea roșie este o opțiune potrivită pentru masa de Crăciun. Dacă preferi dieta mediteraneană, peștele va fi o opțiune gustoasă și ușoară. De asemenea, peștele se prepară mai ușor, iar dacă nu ai suficient timp pentru a pregăti o masă foarte bogată, acesta te va salva. Somonul sau tonul se combină perfect cu un Pinot Noir ușor, iar dacă servești o plăcintă cu pește, optează pentru un rosé sec.

Ce vin servim pentru carnea de curcan și preparate vegetariene

Curcanul este adesea servit cu sos de merișoare, în special cu ocazia Crăciunului. Gustul puternic fructat al acestui sos se intensifică alături de un vin cu aciditate ridicată, dar nu prea dulce. La capitolul vin alb este recomandat să alegi un Chardonnay, iar dacă vrei să servești curcanul cu sos cremos, optează pentru un vin cât mai vechi. Acesta se potrivește cu preparatele din carne slabă, cu puține grăsimi.

Cea mai importantă regulă, în ceea ce privește preparatele vegetariene, este evitarea vinurilor roșii intense. Vinul alb este potrivit pentru orice preparat vegetarian, iar tipul acestuia trebuie ales în funcție de savoarea mâncării.

Ce vinuri servim la desert

Orice masă se încheie cu un desert și de obicei, vinul potrivit este ori un rosé ori vinurile dulci sau demidulci. De asemenea, la desert putem servi și vinuri spumante care să ateste caracterul festiv al evenimentului.

Probabil cel mai potrivit vin pe care îl sugerăm pentru desert este un vin demidulce, cu aromă pregnantă de fructe exotice și se potrivește de minune cu prăjituri sau cozonac.

SURSA FOTO: Social Media

Publicat: 25 dec. 2023, 10:40 Autor: Alina Nistor Life
Absolventă a Facultății de Filozofie și Știinte Politice, Master în Marketing politic și Comunicare. Redactor și reporter la Antena Stars,…...
Pe aceeași temă