Pestele in alimentatia gravidelor. De ce nu au voie sa il manance si cum isi pun in pericol bebelusul. Riscurile sunt majore!

Publicat: 01 iun. 2018, 21:00 Autor: madalina m. Parenting

Pestele in alimentatia gravidelor nu pare sa fie o idee tocmai buna.

Pestele in alimentatia gravidelor. Viitoarele mamici trebuie sa fie atente ce mananca in lunile de sarcina, pentru ca in caz contrar isi pot pune in pericol bebelusii nenascuti. Desi reprezinta o perioada incredibila in viata oricarei femei, o sarcina trebuie sa fie monitorizata cu mare atentie si cand vine vorba de alimentatie.

Cum la mijloc e sanatatea viitorului bebelus, femeile insarcinate nu au voie sa consume peste atat de des pe cat si-ar dori. Totusi, exista si anumite tipuri de peste pe care gravidele il pot consuma fara probleme, insa nu in cantitati uriase.

Pestele in alimentatia gravidelor

Specialistii sunt de parere ca pestele in alimentatia gravidelor reprezinta un pericol, insa rezultatele adverse nu apar chiar imediat. Pentru ca unele tipuri de peste sunt bogate in mercur, viitoarele mamici sunt sfatuite sa se fereasca si sa nu le consume.

Sanatatea viitorului bebelus depinde in special de obiceiurile cotidiene ale mamei, iar cata vreme se afla in pantece poate fi in pericol din pricina alimentelor nepotrivite pe care aceasta le consuma. Desi pestele e fara indoiala unul dintre cele mai sanatoase alimente, gravidele sunt sfatuite sa nu il manance prea des, si nici in cantitati foarte mari.

Efectele negative sunt ca ar putea duce la o dezvoltare necorespunzatoare a fatului, iar mai tarziu, cand copilul creste, la probleme majore de sanatate. Trebuie evitati pestii foarte mari, pentru ca acestia traiesc mai mult si sunt expusi pe termen lung la contaminarea cu metimercur.

Pestele in alimentatia gravidelor

Pestele sau fructele de mare sunt, in general, o sursa vitala de acizi grasi esentiali Omega 3, de proteine, dar si de fier. Toate acestea sunt importante in dezvoltarea bebelusului, in special la formarea creierului micutilor.

De multe ori, insa, pestele in alimentatia gravidelor nu pare sa reprezinte cea mai buna idee. Astfel, viitoarele mamici sunt sfatuite sa evite pestele spada, rechinul, macroul si tonul. Acestea pot consuma cu moderatie, 340 de grame (o data pe saptamana) creveti, crabi, somon salbatic, platica, somn, cod sau sardine.

Specialistii sunt de parere ca femeile insarcinate trebuie sa aiba grija insa la curstacee, dar ca pot consuma consevele de peste, pentru ca acestea nu prezinta niciun risc. Pe langa riscul intoxicarii fatului cu mercur, pestele mai ridica o mare problema, cea a contaminarii cu bacterii si virusuri. Tocmai de aceea se recomanda evitarea preparatelor semi-crude, asa cum sunt scoicile sau sushi.

(sursa: dailymail.co.uk)

Publicat: 01 iun. 2018, 21:00 Autor: madalina m. Parenting
Pe aceeași temă