Oamenii care refuză să facă vaccinul împotriva COVID-19 ar putea avea viaţa normală restrânsă, deoarece restaurantele, barurile, cinematografele şi bazele sportive ar putea bloca intrarea celor care nu pot aduce dovada inoculării. Mai multe vaccinuri majore COVID-19 au fost anunţate în ultimele săptămâni, ridicând speranţa că lumea ar putea reveni în curând la grad apropriat de normalitate după ce coronavirusul a ucis 1,46 milioane de oameni şi a lovit puternic economia globală, relatează agenţia Reuters.
Ministrul britanic responsabil cu lansarea vaccinului, Nadhim Zahawi, a declarat că vaccinarea ar trebui să fie voluntară, dar că Google, Facebook şi Twitter ar trebui să facă mai mult pentru a verifica punctele de vedere opuse vaccinurilor.
Întrebat de BBC dacă ar putea exista un paşaport de imunitate, Zahawi a spus că faptul că o personă a făacut vaccinul împotiva COVID-19 ar putea fi inclus într-o aplicaţie telefonică care ar informa medicii locali despre statutul persoanei.
„Dar, de asemenea, cred că este probabil că restaurantele, barurile şi cinematografele şi alte locuri, sporturi, vor folosi, de asemenea, acel sistem”, a spus Zahawi pentru BBC.
Autorităţile sanitare din multe ţări au devenit din ce în ce mai preocupate în ultimii ani de creşterea numărului de grupurilor anti-vaccin, care sunt active în special pe reţelele de socializare. Astfel politicenii cer giganţilor din domeniul Tech să facă mai mult pentru a verifica punctele de vedere opuse vaccinurilor.
Zahawi a refuzat să acorde orice dată pentru lansarea vaccinului, deoarece niciunul nu a fost încă aprobat pentru uz public.
Președintele țării susține faptul că la începutul anului viitor, este posibil ca în România să avem unul sau două vaccinuri împotriva noului coronavirus.
”În acest moment ştim sigur că sunt mai multe tipuri de vaccin în fază avanzată de testare şi aprobare şi e posibil să avem 2-3, poate chiar 4 tipuri de vaccin, care toate funcţionează bine. E destul de probabil să avem de la începutul anului un vaccin sau două disponibile şi pentru noi în România, sigur, prime tranşe cu care putem vaccina întregul personal medical din România, majoritatea pacienţior cu boli care au dovedit că sunt periculoase în combinaţie cu SARS-CoV-2 şi cred că asta e o veste foarte bună. Noi cu toţii pornim de la premisa că vaccinarea în masă a populaţiei se va putea petrece în primăvară, însă trebuie să aşteptăm un pic pentru a avea descrierea exactă a fiecărui vaccin, pentru ca medicii să decidă cine ce vaccin primeşte”, a declarat preşedintele, arată Adevărul.ro.
Sursă foto: Arhivă Ciao