Medicul Virgil Musta explică ce înseamnă paralizie facială temporară! Ce trebuie să faci dacă ai astfel de reacţii adverse la vaccin

Publicat: 06 feb. 2021, 10:25 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Medicul Virgil Musta explică ce înseamnă paralizie facială temporară! Ce trebuie să faci dacă ai astfel de reacţii adverse la vaccin

După administrarea a 794.795 de doze de vaccin, au apărut 2.113 reacţii adverse minore. Un medic din Vâlcea a suferit prima reacţie severă: o paralizie facială temporară. Medicul Virgil Musta explică ce înseamnă această reacție adversă.

O doctoriţă de 32 de ani din România a suferit o paralizie facială temporară, după rapel. Astfel de reacţii adverse apar la unul din 10.000 de pacienţi vaccinaţi.

„Este o amorţeală a unei părţi a feţei, cu o cădere a buzei inferioare, la nivelul respectiv. În popular, se strâmbă gura. Şi este important ca o astfel de reacţie să fie declarată după care, un consult neurologic îi va recomanda terapia pentru revenirea la normal”, explică Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

O astfel de reacţie nu necesită spitalizare, dar recuperarea totală durează între 4 şi 6 săptămâni. Până acum, în toată lumea, au fost raportate 4 cazuri de paralizie facială temporară. Predispuşi sunt cei care au mai avut astfel de probleme pentru că, spune Musta, anumite virusuri pot provoca asta.

„Dacă ai avut în antecedente şi nu mai ai semne de pareză, poţi să faci vaccinul. Dacă ai făcut-o recent, şi încă mai ai semne de pareză, este recomandabil să nu faci vaccinul, iar dacă ai făcut după prima doză de vaccin, se întrerupe vaccinarea şi se recomdană re-vaccinarea, apoi, cu un alt vaccin”, adaugă medicul.

Cercetătorii susțin că persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus ar putea să aibă nevoie doar de o doză de vaccin

Cercetarea a inclus 59 de lucrători din domeniul sănătății, dintre care 42 au avut anterior Covid (cu sau fără simptome). Cercetătorii nu au evaluat efectele secundare, dar au descoperit că cei care au fost infectați anterior au răspuns la prima vaccinare prin generarea unor niveluri ridicate de anticorpi, comparabile cu cantitățile observate după a doua doză la persoanele care nu au fost niciodată infectate.

Dr. Wherry a subliniat, de asemenea, că persoanele care au avut simptome ușoare de Covid par să aibă niveluri mai mici de anticorpi și este posibil să nu aibă protecție împotriva variantelor mai contagioase ale virusului.

Efectele secundare după vaccinare sunt pe deplin așteptate. Acestea arată că sistemul imunitar răspunde și va fi mai bine pregătit pentru a combate o infecție dacă corpul intră în contact cu virusul. Vaccinurile Pfizer și Moderna sunt bune la evocarea unui răspuns puternic. Majoritatea participanților la studiile companiilor au raportat dureri la locul injectării și mai mult de jumătate au raportat oboseală și dureri de cap.

Studiile clinice ale vaccinurilor autorizate de la Pfizer și Moderna, care au inclus mai mult de 30.000 de participanți fiecare, sugerează că majoritatea oamenilor au prezentat efecte secundare mai puternice după a doua vaccinare.

Ambele doze conțin bucăți de material genetic care stimulează corpul pentru a produce proteine spike, proeminențele nodulare de pe suprafața coronavirusului. Persoanele care au fost deja infectate cu virusul au celule imune care sunt pregătite să recunoască aceste proteine.

 

 

Sursă foto: Arhivă Ciao

Publicat: 06 feb. 2021, 10:25 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă