Pensiile cresc de la 1 septembrie. Ministrul Finanțelor: „S-ar putea ca premierul să decidă ca această creștere să fie mai mare”

Publicat: 30 iul. 2020, 09:09 Autor: Elena Arhiva
Pensiile cresc de la 1 septembrie. Ministrul Finanțelor: S-ar putea ca premierul să decidă ca această creștere să fie mai mare

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a explicat că pensiile românilor ar trebui să crească cu 10% de pe 1 septembrie, dar că e posibil ca premierul Ludovic Orban să decidă o majorare mai mare.

„La pensii rămânem la scenariul Ministerul Finanțelor, de 10%. Decizia este una politică și s-ar putea ca premeirul să decidă ca această creștere a pensiilor să fie mai mare. Nu poate fi de 40%. Este o creștere care nu pune în pericol bugetul nici pentru acest an, nici pentru anii viitori, poate 2-3 puncte procentuale în plus față de ceea ce vine la Ministerul de Finanțe. Va fi 10% de la 1 septembrie, se discută de o eșalonare”, a spus Cîțu, la Digi 24.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a prezentat, miercuri, în ședința de Guvern, proiectul unei ordonanțe de urgență care prevede dublarea etapizată a alocațiilor pentru copii. Prima majorare ar urma să aibă loc la 1 septembrie.

Ministrul Muncii: ”Va fi o creştere a pensiilor”

Va fi o creştere a pensiilor. Este un Guvern responsabil care va anunţa o eventuală modificare a legii, în sensul procentului de 40% la sută cunoscut, în baza unor analize privind încasările la buget. Nu este nimeni care să nu vrea, nu este nimeni în această echipă guvernamentală care din rea voinţă să nu fie de acord cu cerinţele pensionarilor, pentru că nu avem cum. Este evident că este necesară o suplimentare, dar acest lucru trebuie să aibă susţinerea bugetului. Venim după o perioadă de pandemie, în care economia a fost greu lovită”, a explicat ministrul Muncii la TVR1, arată Impact.ro.

Klaus Iohannis: „O creștere de 40% nu este posibilă

„Ne dorim să creștem și alocațiile și pensiile, însă de la dorință la putință este o cale mai lungă, în condițiile în care economia României se contractă (UE prevede o contracție de 8%). Totuși, veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificativ. În loc de 3% vom avea un deficit mai mare. În aceste condiții, în care ne luptăm să revigorăm economia, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile să fie făcute. Nu sunt bani. Am rugat Guvernul să aloce atât cât ne putem permite în momentul acesta. 

O creștere de 40% nu este posibilă. Nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă să plătească integral costurile recesiunii. Cât va fi această creștere va calcula guvernul”, a spus șeful statului.

Publicat: 30 iul. 2020, 09:09 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă