Iti prezentam o reteta de desert delicios cu origini portugheze care te va face sa indragesti aceasta bucatarie.
Painea lui Dumnezeu, reteta delicioasa care se si prepara si rapid! E un desert potrivit si atunci cand vrei sa iti impresionezi musafirii. Sau daca iti doresti sa le gatesti ceva deosebit celor mici.
Painea lui Dumnezeu sau „El pâo de Deus” este un desert originar din Portugalia. Aceasta chifla are o consistenta usoara si o textura aerata. Este acoperita cu nuca de cocos razuita, ingredient ce se adauga ultimul.
Painea lui Dumnezeu, reteta delicioasa
Traditional, aceasta paine era consumata de Sarbatoarea Tuturor Sfintilor. insa acum este savurata de-a lungul intregului an in tara sa de origine. Dar si in state precum Brazilia si Venezuela, acolo unde au existat colonii portugheze.
Multe persoane sustin ca acest desert are mai mult de 200 de ani vechime. De asemenea, se crede ca nuca de cocos a inceput sa fie adaugata deasupra dupa stabilirea portughezilor in Brazilia. Atunci cand s-a incercat oferirea de arome noi acestei retete.
Aromele au fost asimilate retetei originale. Insa acest lucru nu a fost confirmat inca prin dovezi istorice. Reteta pentru painea lui Dumnezeu poate varia si sa includa suc de lamaie sau chiar lichior aromat.
Ingrediente pentru aluat (12 portii)
– un praf de sare
– un pachet mic de unt (100 g)
– 2 oua de dimensiuni medii
– 3/4 ceasca de zahar (15 g)
– 1/2 cana de lapte (125 ml)
– 4 cani de faina de grau fara drojdie (480 g)
– 2 linguri de drojdie proaspata de patiserie (30 g)
Optional pot fi adaugate si portocale sau lamai rase, 3 linguri de rom (45 ml) si esenta de vanilie.
– ou de dimensiune medie
– o cana de nuca de cocos razuita (100 g)
– 2 linguri de zahar pudra (30 g)
– 2 linguri de zahar alb (30 g)
Painea lui Dumnezeu. Mod de preparare
Se toarna laptele intr-un bol rezistent la caldura si incalzeste timp de 2 minute in cuptorul cu microunde. Nu este nevoie ca acesta sa clocoteasca. Trebuie sa fie doar cald.
Se adauga drojdia proaspata in laptele cald . Se amesteca totul bine cu o lingura, apoi se adauga o jumatate de cana de faina (60 g). Se bate cu telul pana se obtine un amestec fin, fara cocoloase. Se acopera vasul si se lasa sa stea timp de 15 minute.
Untul se pune intr-un vas la topit in cuptorul cu microunde. Se pune faina intr-un bol separat si se lasa spatiu in mijloc pentru a adauga cele doua oua (nu trebuie batute ) si untul topit. Se adauga zaharul si amestecul de drojdie pregatit anterior.
Se amesteca totul cu mainile pana se obtine un aluat. Se formeaza o bila din aluat si se lasa sa stea la temperatura camerei acoperita cu un prosop curat si umed, timp de 2 ore. Pe masura ce trece timpul, aluatul isi va mari volumul.
Dupa cele 2 ore, se presara blatul de lucru cu faina si se framanta aluatul. Coca trebuie framantata aproximativ 5 minute pentru a-i oferi elasticitate. Aceasta trebuie sa fie suficient de moale, astfel incat sa poata fi manevrata cu usurinta.
Rupe bucati din aluat si formeaza in palme bile mici. Apoi, aplatizeaza usor bilele pentru a le oferi aspectul clasic de chifla. Pune-le deoparte.
Pentru a prepara topping-ul, amesteca intr-un bol un ou (fara a-l bate inainte) cu zahar alb si nuca de cocos razuita. Pune acest amestec in frigider pana in momentul utilizarii. Pune hartie de copt pe o tava si incinge cuptorul la 180 ºC.
Pune chifelele in tava de copt, lasand spatiu intre ele pentru a nu se lipi atunci cand cresc. Adauga rapid deasupra amestecul de nuca de cocos, zahar si ou (o lingura pe fiecare chifla este suficient). Distribuie topping-ul astfel incat acesta sa nu patrunda in aluat.
Pune chiflele in cuptor timp de jumatate de ora. Dupa ce devin maro-aurii, scoate-le din cuptor si pudreaza-le cu zahar tos.
Painea lui Dumnezeu poate fi servita calda sau rece. Totul depinde de preferintele fiecarei persoane. In Venezuela, oamenii prefera sa consume desertul alaturi de cafea sau sa le umple cu branza de vaci fara sare.