Un reprezentant special al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii COVID-19 a prezis un al treilea val de pandemie în Europa. David Nabarro estimează că valul trei ne va lovi la începutul anului 2021, dacă guvernele nu îşi modifică strategia. Acesta consideră că măsurile luate de autorităţi pentru a preveni valul doi au reprezentat un eşec, relatează Reuters.
„Nu au construit infrastructura necesară în lunile de vară, după ce au adus primul val sub control”, spune David Nabarro, OMS, într-un interviu acordat ziarelor elveţiene. „Acum avem al doilea val. Dacă nu vor construi infrastructura necesară, vom avea un al treilea val la începutul anului viitor”, a spus Nabarro, un britanic care a vrut să devină director general al OMS în 2017.
Europa s-a bucurat pe termen scurt de scăderea ratelor de infecţie care acum cresc din nou: Germania şi Franţa au văzut sâmbătă creşterea cazurilor cu 33.000 în total, Elveţia şi Austria au mii de cazuri zilnic, în timp ce Turcia a raportat un record de 5.532 de noi infecţii.
Nabarro a lăudat răspunsul unor ţări asiatice, cum ar fi Coreea de Sud, unde numărul infecţiilor este acum relativ scăzut: „Oamenii sunt pe deplin implicaţi, adoptă comportamente care îngreunează răspândirea virusului. Se menţin la distanţă, poartă măşti, se izolează când sunt bolnavi, se spală pe mâini. Protejează cele mai periclitate grupuri. ”
Nabarro a mai spus că Asia nu a relaxat restricţiile prematur.
„Trebuie să aşteptaţi până când numărul cazurilor este scăzut şi să rămână scăzut”, a spus el.
Numărul de cazuri noi a scăzut cu 10%, până la 1,8 milioane. Potrivit oficialului OMS, scăderea este rezultatul reinstituirii carantinei naţionale în mai multe state din Europa, între care Marea Britanie, Franţa şi Spania. El a avertizat însă împotriva tentaţiilor de a ridica restricţii prea devreme pentru câştig politic.
„Am văzut prea des impactul negativ al renunţării timpurii la restricţii”, a atenţionat dr. Kluge, care a apreciat că, în ciuda scăderii infectărilor, tabloul pandemic în Europa este încă sumbru. Kluge a indicat, în context că Franţa a avut timp de 10 zile capacităţile de Terapie Intensivă ocupate la nivelul de 95%, scrie antena3.ro.
Bilanţul provizoriu al pandemiei în Europa este de 17,7 milioane de cazuri, dintre care 4 milioane înregistrate doar în luna noiembrie, şi circa 355.000 de morţi.
Specialiştii fac apel la populaţie să urmeze măsurile bine-cunoscute de prevenţie – portul măştii, spălarea mâinilor şi distanţarea socială – până ce un vaccin omologat va deveni disponibil pentru publicul larg.
Sursa foto: Arhiva Ciao