Noaptea de Sanziene. Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi sfanta si plina de traditie

Publicat: 23 iun. 2019, 11:00 Autor: madalina m. Life

Exista anumite obiceiuri ce trebuie respectate pentru Noaptea de Sanziene. Anul acesta, sarbatoarea de Sanziene este pe data 24 iunie 2019.

Superstitii Noaptea de Sanziene. Iti prezentam cateva obiceiuri din aceasta noapte cu o mare insemnatate spirituala. In credinta populara, fetele singure isi viseaza atunci viitorul ales al inimii.

Sanzienele sau Dragaica se celebreaza pe data de 24 iunie. In fiecare an, crestinii ortodocsi serbeaza atunci nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Sarbatoarea de Sanziene este strans legata de solstitiul de vara, de pe 21 iunie.

Ce se intampla inn Noaptea de Sanziene

Noaptea de Sanziene. Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi

In credinta populara din Ardeal si Moldova, sarbatoarea se numeste astfel. Sanzienele sunt celebrate insa ca Dragaica, in Oltenia si Muntenia. Noaptea de Sanziene, sambata spre duminica, este considerata una magica. Datorita fortelor benefice care ajung la un apogeu, alaturi de cele negative.

Crestinii ortodocsi din Moldova obisnuiesc sa se roage la moastele Sfantului Ioan cel Nou, de la Suceava. Sfantul ii poate scapa de necazuri si boala, fiind considerat facator de minuni.

Sanzienele, sau zanele bune, isi au originea intr-un cult al Soarelui stravechi. Aceasta denumire a fost cel mai probabil preluata de la Sancta Diana, zeita silvestra. In vremurile indepatate, populatia din munti s-ar fi intalnit in momentele de solstitiu sau de echinoctiu pentru a savarsi ritualuri inchinate Soarelui. In muntii Calimani au fost descoperite insemne solare, acestea fiind rozete sau soarele antropomorfizat.

Obiceiuri si traditii de Sanziene

In dimineata de Sanziene, inainte de rasaritul Soarelui, oamenii strang buchete de Sanziene pe care le impletesc in coronite si le arunca pe acoperisul casei. Se considera ca astfel vor avea mult de trait, daca acea coronita ramane pe casa. Inseamna ca va muri repede, daca coronita aluneca spre marginea acoperisului sau pica direct. Solstitiul de vara 2019

De asemenea, fetele strang flori de Sanziene pentru a le pune sub perna, cu o noapte inainte de sarbatoare. Se crede ca asa isi vor visa ursitul. In zone de la noi, fetele nemaritate isi fac coronite din Sanziene pe care le lasa peste noapte in gradina, sau in locuri curate. Daca vor gasi coronitele pline cu roua, dimineata, este semn de maritis in vara care incepe.

Ce sunt Sanzienele

Inca din vremea lui Dimitrie Cantemir, acestea au fost considerate reprezentari fitomorfe, dar si divinitati antropomorfe. Florile de sanziene simbolizeaza toate aceste lucruri. In credinta populara, ele erau considerate femei foarte frumoase, care deveneau preotese ale Soarelui. Erau si divinitati ale noptii, care traiau in padurile intunecate, prin care oamenii nu ajungeau.

sursa: ortodoxia.rol.ro

Publicat: 23 iun. 2019, 11:00 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă
×