Nelu Tătaru: ”Suntem într-o lună în care vom avea o fluctuație a numărului de cazuri”

Publicat: 17 Sep. 2020, 08:00 Arhiva

În urmă cu o zi, România a înregistrat un nou record negativ de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Ce spune Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.

Astfel că în doar 24 de ore, 1713 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate, dar și 49 de noi decese. La Terapie Intensivă sunt 471 de persoane internate. Numărul-record înregistrat miercuri, 16 septembrie, vine în urma a 26250 de teste prelucrate.

„Astăzi este ziua cu 1713 cazuri din aproape 26.000 de teste lucrate. Trebuie văzută această creștere în contextul evaluării mai multor teste, dar și în contextul evaluării anumitor focare din anchetele epidemiologice. Noi obișnuim să evaluăm zilnic, la șapte zile, la 14 zile. După cum spuneam, suntem într-o lună în care vom avea o fluctuație a numărului de cazuri, și după numărul de teste, dar și luna cu cele mai multe măsuri de revenire la o cvasi-normalitate, incluzând aici începerea anului școlar, luna de campanie electorală, reînceperea activității în restaurante, cinematografe, revenirea populației din concedii, aglomerarea din transportul în comun și alegerile de la sfârșitul lunii.

În această perioadă ați observat un transport în comun aglomerat, în care trebuie, poate, menționat din nou că trebuie respectate niște reguli. Știu că suntem grăbiți, știu că au început activitățile economice, că a început școala, dar precauțiile trebuie să fie maxime. Estimăm o creștere a numărului de cazuri”, a declarat ministrul Sănătății la Digi24.

Ce spune Ministrul Sănătății despre vaccinul anti-covid

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru susține faptul că în primul trimestru al anului viitor, țara noastră ar putea beneficia de un vaccin împotriva noului coronavirus.

„Comisia Europeană are în discuţie, în acest moment, în evaluare şi contractarea cu 6 firme producătoare. Sunt deja două care au semnat contractul. Noi suntem acolo, urmează ca în primul trimestru al anului viitor să beneficiem de un prim vaccin şi în prima jumătate să putem să îl şi facem la noi în ţară.

Această pandemie poate fi trecută doar cu respectarea unor reguli. Nu putem să ne imunizăm, decât trecând prin boală sau având un vaccin. Nu ştiu dacă ne permitem să trecem prib boală, în acest moment, forţat. Atunci vom aplica acele reguli şi măsuri care ne-au făcut ca până acum să gestionăm destul de bine această pandemie”, a declarat Tătaru.

Publicat: 17 Sep. 2020, 08:00 Arhiva
Pe aceeași temă